Ingrediente

  • 2 bucăți coaste de porc (1700 grame)
  • 1 lingură sare grunjoasă 
  • 1 linguriță piper
  • 1 pahar vin

Glazură

  • 1 lingură miere
  • 1 lingură muștar
  • 2 linguri sos de soia

Garnitura 1

  • 1 gutuie mare
  • 3 linguri zahăr
  • 50 g unt
  • 1/2 pahar de vin

Garnitura 2

  • 7-8 cartofi medii
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță boia dulce

Instructiuni

  • Coastele de porc se curăță de pielița albă (vezi galeria foto), practic se desprinde puțin într-un colț, apoi se ridică în sus pielița. Se presară sare și piper, masând coastele cu condimente.
  • Se așază coastele într-o tavă încăpătoare, cu partea cărnoasă în jos și se toarnă un pahar de vin. Coastele se acoperă cu hârtie de copt umezită cu apă, iar deasupra se pune folie de aluminiu care se va strânge sub buza tavii, astfel se acoperă foarte bine, iar carnea se gătește, fără să se piardă mult lichid din tavă.
  • Se gătește la 200 grade, timp de 90 minute. Se verifica, dacă sunt gătite coastele, iar dacă oasele se desprind ușor de pe carne, înseamnă ca sunt gata.
  • Ingredientele pentru glazură (miere, muștar, sos de soia) se pun într-un bol și se amestecă. 
  • Se ung coastele cu glazură, ajutându-ne de o pensulă, apoi cu ajutorul a două palete, încercăm să întoarcem coastele, fără să le rupem, să fie cu partea cărnoasă în sus și le ungem și pe această parte cu glazură din belșug.
  • Tava nu se acoperă cu nimic și se dă la cuptor pentru  încă 15 minute, după care se scoate din cuptor, coastele se scot pe o farfurie, se acoperă cu hartie de copt și un prosop și se lasă în repaos.
    În timp ce coastele sunt la cuptor se pregătesc garniturile.

Garnitura 2

  • Se curăță cartofii de coajă, se spală, se taie în două, sau patru în funcție de mărime.
  • Într-un vas mai mare se pun cartofii tăiați, apă cat să fie cartofii acoperiți cu două degete deasupra lor, o lingură de sare și se pun la fiert. După ce cartofii au fiert 5-6 minute, se scurg de apă, se presară peste ei sare, boia și ulei și se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt. 
  • Se dă tava cu cartofi în cuptor, imediat ce am scos tava cu coaste și se gătesc 20-25 minute, la temperatura de 200 grade, cu ventilație, până când cartofii se rumenesc.

Garnitura 1

  • Gutuia se spală, se șterge de apă și se taie felii de 1-1,5 cm.
  • Într-o tigaie se pune zahărul la topit. Când se caramelizeaza, fără a-l arde, ca devine caramelul amar, se adaugă untul. Când untul e topit se așază feliile de gutui și se toarnă vinul.
  • Se gătește totul la foc mediu, până când se înmoaie feliile de gutui, dar să fie întregi, să nu se rupă, iar în tigaie rămâne un sos gros.
  • Coastele de porc glazurate se servesc cu cartofi rumeniți la cuptor, felii de gutui caramelizate, iar salata de varză a completat o farfurie perfectă.