Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă (400 grame)
- 900 g iaurt grecesc 10% grăsime
- 500 g cremă de brânză
- 7 ouă
- 80 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 50 g zahăr tos
- 2 linguri esență vanilie
- 200 g unt topit
- 200 ml lapte rece
Instructiuni
- Opțional, dar totuși este bine ca, iaurtul să fie pus la scurs. Cum procedăm?
- În vas încăpător se pune un strat generos de mălai, peste care se așază un tifon pus în patru. Se toarnă iaurtul și se lasă câteva ore, să se scurgă (mălaiul va absorbi o parte din umiditatea iaurtului).
- După ce s-a scurs 3 ore, din 900 grame au rămas 650 grame iaurt scurs.
- Se separă ouăle, iar albușurile se mixează cu zahărul pudră, până obținem o bezea fermă.
- Gălbenușurile se mixează cu 50 g zahăr tos, până se topește zahărul.
- Peste gălbenușurile mixate se adaugă iaurtul scurs, cremă de brânză și aromele. Se mixează, până obținem o cremă uniformă.
- În această cremă de gălbenușuri se adaugă în 3-4 transe, albușurile bătute spumă. Se încorporează ușor, cu mișcări largi. Crema va fi aerată și fermă. Se gustă și se adaugă sare dacă este nevoie. Crema de brânză folosită de mine, era puțin sărată, de aceea nu am adăugat deloc sare.
Asamblare
- Se topește untul.
- Se desface pachetul cu foi și se numără, să știm numărul foilor și felul cum le vom împărți.
- Pregătim o tavă la dimensiunea foilor, ideal ar fi de 40/30 cm.
- Se unge tava cu unt topit.
- Se așază 3-4 foi una peste alta, dar fiecare foaie așezată se va unge cu unt topit.
- Se toarnă o parte din cremă și se nivelează.
- Repetăm operațiunea, până terminăm foile și crema.
- Plăcintă se încheie cu foi, iar peste ultima foaie se întinde untul rămas.
- Tava cu plăcintă se dă la frigider pentru minim o oră.
- Se pornește cuptorul la 200 grade.
- Se scoate tava de la frigider, iar plăcinta crudă se feliază pe orizontal și vertical, în bucăți de dimensiunea unei porții.
- Se dă tava la cuptor pentru 35 minute, apoi se scoate din cuptor și se trece încă o dată cu cuțitul, pe tăieturile deja existente.
- Fiecare bucată se unge cu lapte, după care se dă tava iar la cuptor pentru 10 minute, dar de această dată la 180 grade fără ventilație.
- Se scoate plăcinta de la cuptor și dacă este răbdare, se lasă puțin la răcit.
- Se servește pudrată cu zahăr pudră, dar și nepudrata plăcinta este foarte delicioasă.
Comentarii