Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta refrigerate (400 grame)
  • 1 kg iaurt grecesc 10% grăsime
  • 7 oua
  • 200 g zahăr
  • 40 g amidon de porumb
  • 1 lingurița sare
  • 1 lingura esența vanilie
  • 1 lingurița esența gel de portocale
  • 120 g unt

Instructiuni

  • Pregătim crema pentru placinta și incepem separând ouăle.
  • Albușurile și sarea se mixează, pana devin ferme.
  • Gălbenușurile, zaharul, iaurtul, amidonul,aromele, care pot fi la alegere dupa gust, sub forma de esența, gel, pudra, coaja proaspăta de lamaie, sau portocale, se mixează, pana obținem o compoziție omogena.
  • Se adauga albușurile bătute spuma peste crema de iaurt și se incorporeaza cu spatula.
  • Intr-un vas se pune untul la topit.
  • Se porneste cuptorul la 170 grade.
  • Se pregătește o tava potrivită cu mărimea foilor de placinta (aproximativ 30/40 cm). Se asaza hârtie de copt mai mare in tava, sa acopere o parte din pereții tavii. Așa nu riscam, sa se prelingă crema sub hartie. Dacă detinem o tava buna, de care suntem siguri, ca nu se prinde placinta de ea, o putem folosi fără probleme, dar sa fie unsa bine cu unt, sau ulei.
  • Se numără foile de placinta și se impart pentru patru straturi. In pachetul folosit de mine, au fost 13 foi. Este bine sa folosim foi de placinta refrigerate, pentru ca acestea se separa foaie cu foaie. La pachetele cu foi congelate exista riscul, sau ghinionul, sa găsim cate 2-3 foi lipite, aproape imposibil de separat. 
  • Am început, sa asamblez placinta. Prima oară am uns hârtia de copt cu unt topit. Am asezat o foaie, am uns-o cu unt pe toată suprafața, cu ajutorul unei pensule de silicon, apoi am asezat deasupra a doua foaie, care am uns-o, a treia foaie unsa, iar peste ele am întins 1/3 din crema. 
  • Continuam la fel cu alte trei foi unse, apoi 1/3 din crema, repetam încă o data, iar la final placinta se termina de asamblat cu patru foi unse separat.
  • Se da tava in cuptorul încălzit deja la 170 grade, timp de 35-40 minute, pana ce se rumenește deasupra.
  • Se scoate tava din cuptor, se lasă placinta in ea și se acoperă cu un prosop.
  • Se lasă pana se răcorește puțin, apoi se feliază.
  • Aceasta placinta delicioasa se servește optional pudrată cu zahăr pudra, fiind buna atât calduta, cât și rece.