Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta fillo (400 g)
  • 100 g unt topit și răcit
  • 300 g visine congelate fără sâmburi
  • 7 oua
  • 700 ml lapte
  • 220 g zahăr
  • 1 lingura esența gel de vanilie
  • 5 g sare
  • 30 g amidon alimentar de porumb
  • 50 g fulgi de migdale (optional)

Instructiuni

  • Pregătim de tava cu diametrul de 30 cm, care se unge cu unt din belsug. Eu am folosit o forma de tuci, dar se poate înlocui cu orice tava mai mare care, după caz, se unge cu unt, sau se tapetează cu hârtie de copt.
  • Se lucrează fiecare foaie de placinta separat.
  • Se ung cu unt topit, se presara câteva fructe congelate pe ea, apoi incepem sa le pliem, in forma de acordeon. Pliurile trebuie, sa fie mai mici decât înălțimea formei.
  • In galeria foto sunt imagini, cu modul de pliere a foilor.
  • Fiecare foaie pliata se asaza in tava, începând din marginea ei și terminand la mijloc. Vom obtine o forma de spirala.
  • Se lasă tava deoparte și se face crema.
  • Se porneste cuptorul la 170 grade.
  • Intr-un bol se pun ouale, zaharul, sarea, esența de vanilie și amidonul. Se amesteca bine cu telul, sau cu blenderul de mâna, apoi se adauga laptele rece. 
  • Amestecul se toarnă in tava, având grija, sa pătrundă prin toate pliurile foilor.
  • Deasupra (optional) se presara fulgi de migdale.
  • Tava se da in cuptorul fierbinte, la 170 grade, caldura sus-jos, pentru 20 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade, caldura sus-jos și ventilatie. Placinta este gata, când este rumenita deasupra și trece testul scobitorii.
  • Se lasă la răcit in tava și se servește pudrată cu zahăr pudra vanilat.