Ingrediente

Aluat 

  • 150 ml ulei de floarea-soarelui 
  • 320 ml apă 
  • 10 g zahăr
  • 7 g sare
  • 6 g drojdie uscată
  • 650-670 g făină 

Umplutura 

  • 1,2 kg dovleac răzuit 
  • 50 ml ulei
  • 80 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță rasă pudră de scorțișoară 
  • 1 linguriță rasă pudră de vanilie 

În plus

  • 2-3 linguri de gris
  • zahăr pudră

Instructiuni

Umplutura

  • Dovleacul se curăță de coajă și se îndepărtează mijlocul cu semințe, inclusiv partea mai ațoasă de lângă ele, apoi se dă pe răzătoarea mare. 1200 g este cantitatea de dovleac deja răzuit.
  • Se pune la călit împreună cu uleiul și zahărul, până scade aproape sucul lăsat de dovleac și are consistență unui gem.
  • Se aromatizeaza cu scorțișoară, pudră de vanilie și puțină sare, toate după gust.
  • Umplutura se lasă la răcit.

Aluat

  • Într-un bol se pun uleiul, zahărul și sarea, peste care se toarnă apă clocotită. Se amestecă cu lingura și se lasă deoparte, până ajunge, să fie doar călduță.
  • În lichidul călduț se pune drojdia și 300 g făină. Se amestecă cu lingura de lemn. 
  • Plămădeala obținută are consistență unui aluat foarte moale. Se acoperă și se lasă la dospit, până apar la suprafață, primele bule de aer.
  • Peste plămădeala dospită se adaugă treptat încă 350-370 g făină și se frământă, până obținem un aluat elastic, neted și nu se lipește de mâini, sau de marginea bolului.
  • Se acoperă și se lasă la dospit, până își dublează volumul.
  • Aluatul se împarte în trei bucăți.
  • Fiecare bucată se întinde cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de 3-4 mm.
  • Se întinde o treime din umplutura, peste care se presară un strat subțire de gris.
  • Se rulează și se așază în tavă cu hârtie de copt în ea. Tava folosită de mine, are dimensiuni de 32/22 cm.
  • Se formează trei rulade și se pun în tavă. Se separă între ele cu hârtie de copt, să nu se lipească între ele.
  • Se acoperă tava și se lasă la dospit 10-12 minute, cat se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se coc în cuptorul preîncălzit, timp de 45 minute.
  • Plăcinta se scoate din tavă, se așază pe un blat de lemn, să se răcească, dacă aveți răbdare.
  • Opțional, se presară zahăr pudră vanilat.
  • Este o plăcintă foarte gustoasă, iar umplutura se poate schimba cu mere, diferite gemuri, sau cu brânză de vaci. 
  • Rețeta este destul de veche, având-o de 40 ani și avea la început, când am primit-o și eu,  ca ingrediente 20 linguri ulei, 20 linguri apă clocotită. Aluatul rezultat, se rupea la întins și se lucra mai greu. În timp, făcând rețeta de mai multe ori, am scăzut cantitatea de ulei, iar varianta de azi este cea mai bună, pana acum.
  • In galeria foto sunt imagini, pe etape, cu pregătirea aluatului.