Carnea ar fi bine, sa fie cumpărată bucata întreaga, sa nu fie gata tocata. Dacă ar fi de la animale, păsări, etc… crescute in gospodarii, unde sa avem certitudinea, ca avem o bucata de carne, sa zic, cât de cât mai sănătoasă și cu gust, ar fi și mai bine.
Carnea și ceapa curățata se dau prin mașina de tocat, de 4-5 ori, pana obținem o pasta fina.
Morcovul se da pe răzătoarea mică.
Dovlecelul, la fel se da pe razatoarea mica, dar se scurge de surplusul de suc, pe care de obicei îl lasă dovleceii.
Se încălzește cuptorul la 180 grade.
Pregătim o tava cu diametrul de 23 cm, așezăm hârtie de copt in ea, pe care o ungem la baza tavii, cu o lingura de unt topit.
Separam ouale, iar albușurile se mixează, pana devin ferme.
Intr-un vas punem amestecul de carne, legumele razuita, gălbenușurile de ou si smantana. Se adauga pătrunjel verde tocat, sau alta verdeata, după gust si se amesteca bine.
Adăugăm treptat in compozitia de carne, albușurile spuma, amestecand cu o spatula.
La final presaram pesmetul si-l incorporam in compozitia obținută pana acum.
Se toarnă in tava pregatita anterior, se nivelează si se da la cuptor, la 180 grade, încălzire sus-jos, pe grătarul din mijlocul cuptorului, timp de 30 minute.
Scoatem tava din cuptor, punem deasupra plăcintei 1-2 linguri de unt topit si dam tava iar la cuptor, pentru încă 30 minute, dar schimbam temperatura la 150 grade, cu încălzire sus-jos, cu ventilatia pornita, pe același nivel, de mijloc.
Când vedem ca, deasupra placintei nu iese lichid, facem testul scobitorii, sa fim siguri, ca este gata.
Se scoate tava din cuptor, se ia placinta cu tot cu hârtie si se asaza pe un blat de lemn. Dacă observam, ca se prelinge lichid limpede pe hârtia de copt, vom absorbi acest lichid, cu prosoape de hartie.
Când se răcește putin, se trage ușor hârtia de copt de sub placinta.
Se consuma atât de copii, care au restricție de sare, dar și de adulti, alături de o salata, sau castraveți murati și atunci compensează lipsa sării.
Comentarii