Ingrediente

  • 1 pachet de foi Yurka 

Umplutura

  • 800 g carne tocata vita si porc
  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingurița sare
  • 500 g roșii pasate
  • 1 legătura pătrunjel
  • 2 oua

Pentru sos

  • 250 g smantana cu 20% grăsime
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 30 g amidon
  • Sare si piper după gust

Instructiuni

Umplutura

  • Intr-o tigaie antiaderenta se pune uleiul la încins. Se adauga ceapa tocata mărunt, usturoiul tăiat felii si o lingurița sare. Se calesc împreuna 2-3 minute, amestecand, sa nu se ardă ceapa.
  • Se adauga carnea tocata, care are mai multă vita, decât porc. Se amesteca, sa se desfacă toată carnea si se caleste, pana se albește si începe, sa se prăjească.
  • Între timp, roșiile spalate se pasează si se toarnă peste carne.
  • Se gătește pana scade tot sucul rosiilor.
  • Se pune pătrunjel tocat si se oprește focul.
  • Când umplutura este rece se pun doua oua, se potrivește gustul de sare si piper, se amesteca bine si se trece la umplut foile.
  • Cuptorul se încălzește la 200 grade.
  • O forma cu diametrul de 30 cm se tapetează cu hârtie de copt, care trebuie, sa fie mai înaltă decât forma.
  • Pachetul de Yurka contin patru foi rotunde destul de mari, având cam 50 cm diametrul.
  • Se desfac foile, iar pe fiecare se întinde 1/4 din umplutura. Se rulează si se asaza in tava, sub forma unei spirale.

Sos

  • Se dizolva amidonul in lapte rece.
  • Smântâna si ouale se amesteca cu telul, se adauga amidonul dizolvat si se potrivește gustul de sare si piper.
  • Sosul obținut se toarnă peste foile umplute, iar cu coada unei linguri se trece prin cercurile spiralei de foi umplute, sa pătrundă sosul peste tot.
  • Se da tava la cuptor timp de o ora, pana foile sunt rumenite deasupra. 
  • Se scoate tava din cuptor si se lasă 2-3 minute, sa se răcorească, apoi placinta se scoate cu tot cu hârtie si se asaza pe un blat de lemn.
  • După 5 minute se îndepărtează hârtia.
  • Placinta se consuma calda  cu ketchup dulce sau iute, dar este delicioasa si rece.