Ingrediente
- 1 pachet de foi Yurka
Umplutura
- 800 g carne tocata vita si porc
- 3 linguri ulei
- 1 ceapa
- 2 căței usturoi
- 1 lingurița sare
- 500 g roșii pasate
- 1 legătura pătrunjel
- 2 oua
Pentru sos
- 250 g smantana cu 20% grăsime
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 30 g amidon
- Sare si piper după gust
Instructiuni
Umplutura
- Intr-o tigaie antiaderenta se pune uleiul la încins. Se adauga ceapa tocata mărunt, usturoiul tăiat felii si o lingurița sare. Se calesc împreuna 2-3 minute, amestecand, sa nu se ardă ceapa.
- Se adauga carnea tocata, care are mai multă vita, decât porc. Se amesteca, sa se desfacă toată carnea si se caleste, pana se albește si începe, sa se prăjească.
- Între timp, roșiile spalate se pasează si se toarnă peste carne.
- Se gătește pana scade tot sucul rosiilor.
- Se pune pătrunjel tocat si se oprește focul.
- Când umplutura este rece se pun doua oua, se potrivește gustul de sare si piper, se amesteca bine si se trece la umplut foile.
- Cuptorul se încălzește la 200 grade.
- O forma cu diametrul de 30 cm se tapetează cu hârtie de copt, care trebuie, sa fie mai înaltă decât forma.
- Pachetul de Yurka contin patru foi rotunde destul de mari, având cam 50 cm diametrul.
- Se desfac foile, iar pe fiecare se întinde 1/4 din umplutura. Se rulează si se asaza in tava, sub forma unei spirale.
Sos
- Se dizolva amidonul in lapte rece.
- Smântâna si ouale se amesteca cu telul, se adauga amidonul dizolvat si se potrivește gustul de sare si piper.
- Sosul obținut se toarnă peste foile umplute, iar cu coada unei linguri se trece prin cercurile spiralei de foi umplute, sa pătrundă sosul peste tot.
- Se da tava la cuptor timp de o ora, pana foile sunt rumenite deasupra.
- Se scoate tava din cuptor si se lasă 2-3 minute, sa se răcorească, apoi placinta se scoate cu tot cu hârtie si se asaza pe un blat de lemn.
- După 5 minute se îndepărtează hârtia.
- Placinta se consuma calda cu ketchup dulce sau iute, dar este delicioasa si rece.
Comentarii