Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta fillo refrigerate
  • 700 g branza proaspăta de vaci 
  • 2 oua
  • 100 g zahăr
  • 5 g sare
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 30 g griș

Pentru sos

  • 200 g smantana pasteurizata cu 30% grăsime
  • 3 oua
  • 5 g sare
  • 1 lingurița esența vanilie
  • 100 ml lapte
  • 30 g amidon de porumb

Pentru uns foile

  • 100 g unt topit și răcit

Instructiuni

Umplutura

  • Brânza de vaci proaspăta cumpărată de la producători locali, s-a nimerit, sa fie foarte gustoasa, grasa și uscata.
  • Branza, zaharul, vanilia, sarea, ouale si grișul se amesteca bine si se da deoparte.

Sosul

  • Smântâna, ouale, zaharul, sarea si vanilia se amesteca bine cu telul.
  • Amidonul si laptele se omogenizează si se toarnă peste smantana. Se amesteca si se da deoparte.
  • Untul se topește, sa poată fi întins cu pensula peste foile de placinta.
  • Pachetul fillo a avut 9 foi perfecte, fiind refrigerate, nu exista riscul, sa fie lipite între ele, cum se întâmpla de obicei, la foile congelate.
  • Pregătim o tava potrivită la lungime, cu latimea foilor (33/21 cm este perfecta) si punem hârtie de copt in ea.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Pe blatul de lucru se asaza o foaie, se unge cu unt, se pune deasupra a doua foaie, la fel se unge cu unt. Pe marginea foilor pe partea îngusta, se pune cam 1/4 din umplutura, sub forma de sul (nu se întinde pe suprafața foilor) si se rulează. Capetele ruloului se introduc in interior, pentru a nu curge branza la copt. Formam patru astfel de rulouri, care se asaza in tava. Pentru ca mi-a rămas o foaie de placinta, am format din ea un rulou mai subtire si am asezat-o la mijlocul tavii, între cele patru rulouri formate anterior.
  • Se toarnă sosul de smantana in tava, având grija, sa curga printre rulourile cu branza.
  • Se da tava la cuptor la 180 grade, timp de 25 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade si se porneste ventilatia, pentru încă 12-15 minute, pana când placinta este rumenita deasupra. Pentru siguranța se face testul scobitorii.
  • Se scoate tava din cuptor, iar placinta se ridica din tava, cu tot cu hârtia de copt si se asaza pe un tocător de lemn.
    Hârtia de copt se îndepărtează, rupând-o la mijloc pe o laterala, apoi cu palmele se trage ușor de încercând, s-o scoatem de sub placinta.
  • Se lasă la răcit pe tocătorul de lemn.
  • Se servește calduta, sau rece, simpla sau pudrată cu zahăr pudra vanilat.