Ingrediente
- 1 pachet foi de placinta fillo refrigerate
- 700 g branza proaspăta de vaci
- 2 oua
- 100 g zahăr
- 5 g sare
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 30 g griș
Pentru sos
- 200 g smantana pasteurizata cu 30% grăsime
- 3 oua
- 5 g sare
- 1 lingurița esența vanilie
- 100 ml lapte
- 30 g amidon de porumb
Pentru uns foile
- 100 g unt topit și răcit
Instructiuni
Umplutura
- Brânza de vaci proaspăta cumpărată de la producători locali, s-a nimerit, sa fie foarte gustoasa, grasa și uscata.
- Branza, zaharul, vanilia, sarea, ouale si grișul se amesteca bine si se da deoparte.
Sosul
- Smântâna, ouale, zaharul, sarea si vanilia se amesteca bine cu telul.
- Amidonul si laptele se omogenizează si se toarnă peste smantana. Se amesteca si se da deoparte.
- Untul se topește, sa poată fi întins cu pensula peste foile de placinta.
- Pachetul fillo a avut 9 foi perfecte, fiind refrigerate, nu exista riscul, sa fie lipite între ele, cum se întâmpla de obicei, la foile congelate.
- Pregătim o tava potrivită la lungime, cu latimea foilor (33/21 cm este perfecta) si punem hârtie de copt in ea.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Pe blatul de lucru se asaza o foaie, se unge cu unt, se pune deasupra a doua foaie, la fel se unge cu unt. Pe marginea foilor pe partea îngusta, se pune cam 1/4 din umplutura, sub forma de sul (nu se întinde pe suprafața foilor) si se rulează. Capetele ruloului se introduc in interior, pentru a nu curge branza la copt. Formam patru astfel de rulouri, care se asaza in tava. Pentru ca mi-a rămas o foaie de placinta, am format din ea un rulou mai subtire si am asezat-o la mijlocul tavii, între cele patru rulouri formate anterior.
- Se toarnă sosul de smantana in tava, având grija, sa curga printre rulourile cu branza.
- Se da tava la cuptor la 180 grade, timp de 25 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade si se porneste ventilatia, pentru încă 12-15 minute, pana când placinta este rumenita deasupra. Pentru siguranța se face testul scobitorii.
- Se scoate tava din cuptor, iar placinta se ridica din tava, cu tot cu hârtia de copt si se asaza pe un tocător de lemn.
Hârtia de copt se îndepărtează, rupând-o la mijloc pe o laterala, apoi cu palmele se trage ușor de încercând, s-o scoatem de sub placinta. - Se lasă la răcit pe tocătorul de lemn.
- Se servește calduta, sau rece, simpla sau pudrată cu zahăr pudra vanilat.
Comentarii