Ingrediente

Aluat

  • 22 linguri apa clocotită
  • 15 linguri ulei
  • 3 g drojdie uscata (10 g drojdie proaspăta)
  • 350-380 g făina 

Umplutura cu mere

  • 5 mere potrivite
  • 1 lingurița scortisoara
  • 2 linguri cu zahăr 
  • 2 linguri cu griș

Umplutura cu branza

  • 250 g branza proaspăta de vaci
  • 2 oua
  • 1,5 linguri griș 
  • 70 g stafide 
  • 30 g merisoare fără zahăr
  • 3 caise uscate

Instructiuni

Aceasta reteta o am de peste 30 ani, atunci când ne adunam la vestiare, femeile care lucram in fabrica, la intrarea, sau ieșirea dintre schimburi. Obișnuiam, sa aducem uneori, din preparatele noastre, sa ne servim între noi, cu ceea ce găteam acasă. Bineînțeles, întotdeauna se făcea schimb de retete, pe atunci neexistând facebook, telefoane mobile, etc…
Fiecare își nota reteta pe o bucata de hârtie, iar acasă le scriam in vestitele caiete cu retete, care nu lipsea de la nici una dintre noi.
Așa s-a întâmplat și cu aceasta reteta, la întrebarea cum se face, răspunsul a fost 20 linguri apa clocotită, 20 linguri ulei, 3 linguri zahăr, un praf de sare, o bucata de drojdie și făina cât cuprinde.
De-a lungul anilor am respectat reteta, dar ieșea un aluat care se rupea la întins, poate din cauza uleiului, sau a făinii. După un timp, am început sa reduc cantitatea de ulei, obținând la final, un aluat potrivit la consistenta, care se lucrează foarte bine, fără sa se rupa.
Acum am pregătit aluatul fără zahăr și sare, pentru a pregati o placinta pentru copii, care au interdictie la consumul de zahăr, sau sare.
Aluat

  • Intr-un vas punem uleiul, iar peste ulei turnam apa clocotită. Folosim aceeași lingura pentru a măsura apa și uleiul. Amestecam cele doua lichide și lasam vasul deoparte, pana ajunge la temperatura camerei, poate puțin mai mult. Când emulsie este doar calduta, nu fierbinte, se adauga drojdia și 3-4 linguri de făina, adăugate pe rând, pana obținem o compoziție la consistenta smântânii. Se acoperă vasul și se lasă aceasta plămădeala, sa dospeasca, pana creste in volum, iar pe marginea vasului se formează bule de aer, apoi se adauga faina pe rând, pana obținem un aluat potrivit de tare, omogen si elastic, care nu are tendința, sa se rupa.
  • Cantitatea de făina folosită de mine, este pentru lingura cu care am măsurat lichidele la început. Dacă folositi o lingura mai mare, posibil, sa fie nevoie de făina mai multă, sau mai putina.
  • Se acoperă aluatul cu un prosop si se lasă la dospit, la loc caldut, 30 minute.

Umplutura cu mere

  • Merele se spala, se îndepărtează căsuța semințelor si se dau pe răzătoarea mare. In funcție de dulceața lor, se adauga zahăr, sau se lasă simple, doar aromatizat cu scortisoara. Dacă adăugăm zahăr peste mere, rămâne la aprecierea părinților, dacă le da copiilor, sa guste, ori sa mănânce din placinta.

Umplutura cu branza

  • Stafidele se pun la inmuiat in apa calda, unde adăugăm esența de rom, merisoarele si caisele, la fel, se țin in apa calda, 15-20 minute, apoi se toaca mărunt toate fructele.
  • Intr-un vas punem branza, ouale, fructele tocate si grișul, amestecand bine ingredientele.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se pregătesc doua tavi cu diametrul de 30/10 cm, asezand in ele hârtie de copt.
  • Aluatul dospit se taie in doua și vom face doua plăcinte, cu umpluturi diferite.
  • Se întinde o foaie de aluat, sa aibe lungimea tavii, groasa de 2-3 mm. Peste aluatul întins, punem merele razuita, strângând puțin in pumn, pentru a elimina din sucul lor. Peste stratul de mere se presara zahăr, scortisoara si grișul , apoi se rulează si se asaza in tava.
  • Cu a doua bucata de aluat procedam la fel, doar ca întindem umplutura cu branza.
  • Se dau tavile in cuptorul încălzit si se coc timp de 50-60 minute, la 180 grade, pana se rumenesc deasupra. Se face si testul scobitorii, placinta fiind gata, dacă o scobitoare înfiptă in placinta, o scoatem curată, fără urme crude de umplutura, sau aluat.
  • Se scot tavile din cuptor, plăcintele se iau cu tot cu hârtia de copt din tavi si se asaza pe un grătar, sa se răcească puțin, apoi se îndepărtează hârtia de sub ele.
  • Placinta cu branza este ideală pentru copii, neavând zahăr, fiind indulcita doar cu fructele uscate.