Ingrediente

Pentru patru blaturi cu diametrul de 35 cm

  • 1 kg făină pentru pizza Castelana blu
  • 600 ml apă călduță
  • 2 grame drojdie proaspătă 
  • 25 g sare
  • 30 ml ulei de măsline

Instructiuni

  • Se cerne făină într-un bol încăpător și se amestecă cu sarea.
  • Drojdia proaspătă se dizolvă în apă călduță. Sunt exact două grame de drojdie proaspătă, dar fiind aluat cu dospire la rece și timp îndelungat, este suficientă, să-și facă treaba.
  • Se toarnă apa cu drojdia dizolvată peste făină și se frământă câteva minute. De mare ajutor ar fi un robot puternic, înlocuind cu succes framantatul la mâna.
  • Când obținem o coca, se pune pe blatul de lucru și se frământă 8-10 minute, adăugând treptat uleiul de măsline. La final aluatul trebuie să fie uniform și elastic.
  • Se pune iar in vas, se acoperă și se lasă la dospit o oră.
  • După o oră aluatul se pune pe blatul de lucru și se împarte în bucăți egale, în funcție de mărimea tavii de pizza. Pentru tava cu diametrul de 35 cm, aluatul se împarte în patru.
  • Fiecare bucată de aluat se lucrează pe blat, dând forma unei sfere și se pune în caseta acoperită. În lipsa lor, eu am pus aluatul în forme de hârtie specială, aluatul l-am uns cu ulei de măsline, să nu se usuce și l-am acoperit cu folie alimentară așezată direct pe aluat.
  • Se lasă la dospit încă două ore la temperatura camerei, apoi se dau la frigider timp de 18-30 ore.
  • Când se folosește aluatul pentru pizza, se scoate din frigider cu cel puțin trei ore înainte.
  • Aluatul dospit se lucrează foarte bine, este elastic, nu se lipește de mâini și se întinde foarte bine direct în tava presărată cu puțin mălai.
  • Se unge blatul de pizza cu pastă de roșii, in care adăugăm busuioc, sau alte ierburi aromate după gust, iar deasupra se pune toppingul dorit.
  • Se coace în cuptorul preîncălzit la 230 grade, timp de 12-14 minute.
  • Aluatul este făcut, după rețeta scrisă pe ambalajul de făină castelana blu, adaptând ingredientele pentru 1 kg de făină.