Ingrediente

  • 1 cana de orez( 300 ml)
  • 3 căni supa de pasare, sau apa simpla pentru un pilaf de post
  • 1 ceapa tocata(eu am folosit un fir de praz, doar partea albă)
  • 1/2 ardei gras tăiat cubulete
  • 1 morcov dat pe răzătoarea mică 
  • Pătrunjel tocat
  • 150 g masline negre conservate in ulei
  • Sare, piper
  • 4-5 linguri ulei, ulei de masline sau grăsime de pasare

Instructiuni

  • Legumele tocate se calesc in ulei, 1/2 cana apa și putina sare, pana scade apa, iar legumele devin translucide.
  • Între timp clatim orezul de 4-5 ori cu apa rece , apa fierbinte, iar rece, iar fierbinte.Orezul astfel clatit, se acoperă cu apa rece și se lasă la umflat 10-15 minute.
  • Când legumele sunt călite, se adauga orezul umflat, se pun trei măsuri de apa, sau supa , maslinele și se lasă, pana începe sa clocotească orezul.
  • Din momentul când începe sa fiarbă, se reduce focul la minim și se fierbe 10 minute.
  • Se adauga sare, pătrunjel, se oprește focul după cele 10 minute, iar vasul se acoperă cu un prosop, lăsând orezul sa se umfle in vas.
  • După 15 minute de repaus, amestecam și vom observa cum orezul a absorbit tot lichidul, iar pilaful este așa cum se zice”bob cu bob”.
  • De-a lungul timpului am făcut de multe ori pilaf, știam din experiența proporția 3:1, dar celelalte mici secrete, precum clătitul orezului succesiv cu apa rece, apa fierbinte, sau umflatul orezului in apa rece și timpul de 10 minute fiert la foc mic, le-am descoperit pe blogul doamnei Gina Bradea, iar de atunci respect cu strictețe aceste reguli și niciodată nu am dat greș la pregatirea unui pilaf delicios.
  • Pentru pilaf am folosit supa și grăsime de pasare și orez cu bob colosal de la Scotti, alta data folosind alt tip de orez, calitatea pilafului nu a fost aceeași.