3 căni supa de pasare, sau apa simpla pentru un pilaf de post
1 ceapa tocata(eu am folosit un fir de praz, doar partea albă)
1/2 ardei gras tăiat cubulete
1 morcov dat pe răzătoarea mică
Pătrunjel tocat
150 g masline negre conservate in ulei
Sare, piper
4-5 linguri ulei, ulei de masline sau grăsime de pasare
Instructiuni
Legumele tocate se calesc in ulei, 1/2 cana apa și putina sare, pana scade apa, iar legumele devin translucide.
Între timp clatim orezul de 4-5 ori cu apa rece , apa fierbinte, iar rece, iar fierbinte.Orezul astfel clatit, se acoperă cu apa rece și se lasă la umflat 10-15 minute.
Când legumele sunt călite, se adauga orezul umflat, se pun trei măsuri de apa, sau supa , maslinele și se lasă, pana începe sa clocotească orezul.
Din momentul când începe sa fiarbă, se reduce focul la minim și se fierbe 10 minute.
Se adauga sare, pătrunjel, se oprește focul după cele 10 minute, iar vasul se acoperă cu un prosop, lăsând orezul sa se umfle in vas.
După 15 minute de repaus, amestecam și vom observa cum orezul a absorbit tot lichidul, iar pilaful este așa cum se zice”bob cu bob”.
De-a lungul timpului am făcut de multe ori pilaf, știam din experiența proporția 3:1, dar celelalte mici secrete, precum clătitul orezului succesiv cu apa rece, apa fierbinte, sau umflatul orezului in apa rece și timpul de 10 minute fiert la foc mic, le-am descoperit pe blogul doamnei Gina Bradea, iar de atunci respect cu strictețe aceste reguli și niciodată nu am dat greș la pregatirea unui pilaf delicios.
Pentru pilaf am folosit supa și grăsime de pasare și orez cu bob colosal de la Scotti, alta data folosind alt tip de orez, calitatea pilafului nu a fost aceeași.
Comentarii