Ingrediente

Pentru saramura

  • 320 g piept curcan
  • 1 litru apa
  • 1 lingura sare grunjoasa

Pentru marinada

  • 2 lingurițe muștar fără zahăr
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingurița usturoi pudra
  • 1 lingurița coriandru pudra
  • 2 lingurița paprica dulce

Ierburi aromate pentru presărat deasupra

Instructiuni

Am testat aceasta reteta cu o bucata mai mică de piept, ne-a plăcut, așa ca, data viitoare, va fi o bucata mai mare de carne, indiferent ca e vita, porc, pasare.

  • Intr-un vas mai mare se pune apa rece și sarea grunjoasa. Se scufunda carnea in saramura, se acoperă vasul și se tine 12 ore intr-un loc racoros. Rolul acestei saramuri este acela de a fragezi carnea, mai ales ca am avut carne de la curcan crescut la curte, care se știe, ca e mai ațoasă și se gătește in timp mai îndelungat.
  • După acest timp se scoate carnea din saramura și se șterge de surplusul de apa.
  • Intr-un vas se pun ingredientele pentru marinada (fără ierburile aromate) și se amesteca bine. 
  • Carnea se asaza pe folie alimentara și se unge din belsug cu marinada, pe ambele părți.
  • Se înfășoară carnea in folie alimentara și se da la frigider 24 ore.
  • După acest timp, se scoate carnea de la frigider și cu ajutorul cuțitului se îndepărtează marinada, apoi se lasă la temperatura camerei o ora.
  • Se încălzește cuptorul la 170 grade.
  • Se presara ierburi aromate pe carne, apoi o introducem in plasa alimentara. In lipsa acestei plase, nu folosim nimic.
  • Carnea, indiferent ca este, sau nu, in plasa, se asaza direct pe grătarul cuptorului, având dedesubt o tava, pentru a colecta lichidul care se scurge din carne.
  • Se gătește timp de 50 minute la 170 grade, apoi încă 10 minute cu ventilatie, pentru a se forma o crusta deasupra.
  • Timpul de gătire diferă de grosimea și tipul bucății de carne. De aceea, indiferent de grosimea si tipul de carne folosit, cam după ce sta la cuptor 50 minute, se verifica stadiul de gătire, procedând in felul urmator: se inteapa carnea cu o scobitoare in partea cea mai groasa. Dacă prin locul înțepat iese lichid tulbure, e semn, ca trebuie sa mai stea la cuptor, iar in funcție de acest test, se ajustează timpii de gătire. Pentru piept de pui din comerț, cred eu, ca timpul de gătire este mai scurt.
  • Aceasta pastrama din piept de curcan a cantarit la final 220 grame, a ieșit foarte delicioasa, moale, dar in același timp ferma, putând fi tăiata in felii foarte subtiri.