Ingrediente

Pentru 5-6 porții

  • 250 g boabe năut fierte și curățate de coajă
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • 2-3 căței usturoi

 

 

  • 250 g paste orzo
  • 250 g ricotta
  • 50 g parmezan
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • 1/2 linguriță fulgi ardei iuți
  • Sare, piper după gust
  • 1/2 lămâie bio- suc si coaja
  • 1/2 cană cu apă de la paste

Instructiuni

Pentru acest preparat se poate folosi năut din conservă, sau în funcție de timp, se poate fierbe năut acasă.
Boabele de năut se scurg de apă și se folosesc cu tot cu coajă, sau se curăță de coaja tare de la suprafață. Necesită puțin timp, insa mâncarea va fi mai fină, indiferent ca este humus, pastă de năut, sau orice alt preparat, dar acest pas este opțional.
Peste boabele curățate de coajă am adăugat ulei de măsline, usturoi trecut prin presă, sare, piper și boia afumată. Se scutură vasul, sa acopere uleiul și condimentele toate boabele de năut.
Se pun pe hârtie de copt și se dau in cuptorul preîncălzit la 180 grade căldura sus-jos și ventilație, timp de 25-30 minute, pana ce năutul devine crocant. 
Pastele orzo se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi se strecoară, păstrând apa în care au fiert.
Într-un vas încăpător se pune ricotta, parmezanul, oregano, busuioc, coajă de lămâie, suc de lămâie, sare, piper și fulgi de ardei. Se adaugă pastele fierte, se amestecă bine, apoi pentru cremozitate, se pune apa rămasă de la paste, puțin câte puțin, până obținem consistență dorită (1/2 cană cu apă fierbinte de la paste, ar fi suficient).
Se pun pastele cremoase într-un castron încăpător, se presară deasupra năutul copt și patrunjel  verde, iar la final se stropește cu puțin ulei de măsline.
Este o mâncare delicioasă, care am pregătit-o pentru prima dată, iar dacă aș repeta rețeta, din punctul meu de vedere, aș renunța la coaja de lămâie, cat și la oregano uscat. Dar e strict părerea mea!