Ingrediente

  • 400 g linte roșie
  • 1 litru apa
  • 40 ml ulei de măsline, sau de floarea-soarelui 
  • 4 căței usturoi
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură tahini (pastă de susan)
  • Sare și piper după gust

În plus

  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 1 linguriță fulgi de ardei iuți

Instructiuni

  • Boabele de linte se spală la jet de apă rece.
  • Se pun într-o oală, se toarnă apă și se dă la fiert, la foc mic, în jur de 15 minute, până când lintea este fiartă și a absorbit aproape toată apa.
  • Se pun la scurs într-o sită, așezată pe un vas.
  • Lintea scursă bine de apă se pun într-un vas și se adaugă pastă de susan, usturoiul curățat și tăiat felii, o linguriță sare, piper proaspăt măcinat și zeamă de la o jumătate de lămâie.
  • Se pasează cu blenderul vertical, adăugând treptat ulei și apa scursă, dacă pasta e prea concentrată. Ținem cont de faptul ca, pasta se va întări, când se răcește.
  • Se potrivește gustul de sare și zeama de lămâie, dacă e nevoie.
  • Separat într-o tigaie micuță se pune uleiul de măsline și fulgii de ardei iuți. Se așază pe flacăra mică, să se încingă uleiul. Când fulgii de ardei încep, să se prăjească, se ia de pe foc, să nu se ardă și se adaugă în pasta de linte. Se amestecă bine, iar dacă rămâne puțin ulei în tigaie, se adaugă deasupra.
  • Se servește simplu, pe felii de paine,sau lipii,  dar se potrivește bine ca si garnitura la carnea de vită, miel, mai ales pregătit pe grătar.