Ingrediente

  • 900 g branza proaspăta de vaci
  • 300 g smantana cu 30% grasime
  • 5 oua
  • 200 g zahăr
  • 150 g făina
  • 50 g amidon de porumb
  • 300 g fructe confiate (100 g stafide, 100 g curmale, 60 g cirese, 40 g merisoare)
  • 3 lingurițe pudra din coaja de portocale 
  • 2 lingurițe pasta de vanilie
  • 1 lingurița sare
  • 50 g fulgi de migdale (optional)

Instructiuni

De obicei, pentru pasca cu branza folosesc doar stafide. De aceasta data m-am hotărât, sa-i fac miezul mai colorat, așa, ca am folosit un mix de fructe, descrise la ingrediente. 
Nu e pasca, cu care am fost obișnuiți de copii, cu blat din aluat de cozonac, dar decât sa fie dat deoparte, așa cum făceam noi, mâncând doar umplutura de branza, prefer de ani de zile, sa-l pregătesc fără blat, sau cel puțin cu blat de pandișpan.
Pana la urma și mama noastră, s-a învățat și ne făcea o pasca, mai mult un fel de budinca, din branza de vaci și cu multe, multe oua. Așa fierbinte, se mânca o tava, din delicioasa pasca a mamei.
Acum ne-am modernizat, iar cu fiecare an ce trece, ne îndepărtăm de tradiții.
Dar, important este, sa fie savurata cu plăcere, pana la ultima firimitura!
Sa revin la pasca mea!

  • Pentru început am tocat mărunt fructele, apoi am presărat un pumn de făina, iar cu mâna, le-am amestecat bine, pana toate bucatile, au fost învelite cu un strat de făina.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 25 cm. Eu am folosit o tava detașabilă de silicon, care are baza de sticla, aceasta ținând loc si de platou, după ce se răcește pasca. Fiind compoziție multă si gândind, sa nu dea pe-afara compozitia, când va fi la cuptor, am captusit marginea tavii pe interior, cu hârtie de copt, care am împăturit-o in trei.
  • Pentru a pregati compozitia de pasca, am folosit doar blenderul vertical.
  • Am pasat branza, pana am obținut o pasta fina.
  • Am adăugat pe rând ingredientele, întâi smantana, apoi zaharul, sarea si aromele, urmează ouale, unul cate unul, iar la final făina. După fiecare ingredient, pasăm compozitia, pana se incorporeaza bine.
  • Mi s-a părut compozitia prea fluida, așa, ca m-am hotărât, sa adaug si amidonul, sa fiu sigura, ca pasca va fi închegată si nu se va lasă la mijloc, ca un crater, atunci când va fi coaptă.
  • Adăugăm fructele tocate, trecute prin făina si le incorporam cu spatula.
  • Compoziția se toarnă in tava, se presara fulgi de migdale, maruntite cu mâna și se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade, caldura sus-jos. Coacem pasca timp de 70 minute, apoi încă 5 minute cu ventilatia pornita, deoarece migdalele, nu erau prea rumenite. Timpul este estimativ, fiecare cunoscându-si cuptorul, dar după 60 minute se face testul scobitorii si decideți, dacă e coaptă, sau nu!
  • Se oprește caldura cuptorului, se întredeschide puțin usa ei și se lasă tava in cuptor încă 15-20 minute.
  • Se scoate tava din cuptor si se pune la răcit pe un grătar.
    Nu se scoate pasca din tava, decât atunci, când este intarita suficient. Acum, am tăiat cu foarfeca, surplusul de hârtie de copt si am lăsat pasca in tava, aproximativ 3 ore. Când pasca este întărita (verificam, apăsând cu degetul pe ea), se îndepărtează inelul detașabil si hârtia de copt.
  • Încă nu a fost complet rece, dar suficient, cat sa pot taia o felie, pentru ca, a apărut un pofticios in bucatarie!