Ingrediente

Blat (tava cu diametrul de 18 cm)

  • 75 g tarate ovăz măcinate (5 linguri)
  • 25 g unt solid
  • 1 gălbenuș
  • 1-2 linguri lapte rece
  • 1 praf de sare

Umplutura

  • 100 g ciocolată cu 85% cacao
  • 100 ml lapte semidegresat
  • 3 gălbenușuri
  • 15 g târâte pshillium 
  • Esență rom și vanilie (1 linguriță)
  • 1 praf sare
  • 5 g praf de copt
  • 4 albușuri
  • 60 g indulcitor (eritritol)

Instructiuni

Blat

  • Pregătim o tavă cu diametrul de 18 cm. Pe fundul ei punem hârtie de copt decupată după diametrul tavii, iar interiorul îl tapetăm cu unt.
  • Taratele de ovăz se amestecă cu untul solid, până obținem o compoziție nisipoasă. Se încorporează un gălbenuș (albușul se păstrează pentru umplutură). Pentru a obține un aluat maleabil, încorporăm rapid 1-2 linguri de lapte rece.
  • Aluatul obținut se întinde cu ajutorul palmelor, sau cu dosul unei linguri, pe hârtia de copt așezată pe fundul tăvii. Se dă forma la frigider, cat pregătim crema de ciocolată, pentru următoarea etapă.

Umplutura

  • Intr-un vas se pune ciocolata ruptă bucăți și laptele. Se adaza vasul pe baia de abur, până se topește ciocolata, apoi se amestecă, până obținem un sos fin de ciocolată. Se dă deoparte, să se răcească puțin.
  • Se pornește și se fixează cuptorul la 180 grade.
  • Când sosul de ciocolată este doar călduț, se adaugă pe rând trei gălbenușuri, amestecând bine după fiecare gălbenuș adăugat.
  • Încorporăm taratele de pshillium, un praf de sare, aromele și praful de copt. Se dă vasul deoparte, cat ne ocupăm de albusuri. Peste cele trei albușuri rămase de la cremă de ciocolată, adăugăm și albușul rămas de la blat.
  • Se mixează albușurile spuma, iar când încep să facă vârfuri, se adaugă îndulcitorul. Se mixează până, obținem o bezea ferma.
  • Peste crema de ciocolată se adaugă 1/3 din bezea, amestecând energic, pentru a fluidiza compoziția, care capătă destulă consistență de la pshilliumul adăugat. Restul de bezea se adaugă în două tranșe, iar de această dată se amestecă ușor cu spatula, să ramana compoziția aerată.
  • Scoatem forma de la frigider, iar blatul îl înțepăm cu furculița pe toată suprafața.
  • Se toarnă umplutura, se nivelează și se dă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 30 minute. Se face totuși testul scobitorii după 25 minute, iar în funcție de rezultat, mai lăsăm, sau nu, tava în cuptor încă 5 minute.
  • Când mijlocul umpluturii este ferm și trece testul scobitorii, se oprește cuptorul, iar tava rămâne în cuptor, cu ușa întredeschisă încă 15-20 minute. 
  • Se scoate tava din cuptor, se răstoarnă, iar pasca va aluneca ușor, pentru ca tava a fost unsă cu unt. Se desprinde hârtia de copt, se întoarce și se pune la răcit pe un grătar.
  • Pasca obținută are 535 grame și va fi împărțită în cinci bucăți egale, pentru cinci zile de croazieră.
  • Fiecare felie conține: 20 g ciocolată neagră=1 tolerat, 15 g tarate ovăz=1 lingură, 5 g unt =1/2 din cantitatea permisă/zi de croazieră, 3 g tarate pshillium =1/3 din cantitatea permisă/zi.
  • Blatul crocant împreună cu umplutura  pufoasă, fac o pască delicioasă, care nu este cu nimic diferit față de una clasică.
  • Merită încercată, mai ales ca, se apropie sărbătorile pascale!