Ingrediente
Blat
- 100 g unt moale
- 120 g făina
- 20 g cacao
- 50 g zahăr
- 1 galbenus
- 1 praf de sare
Umplutura
- 700 g branza proaspăta de vaci
- 5 oua
- 250 g smantana cu 30% grăsime
- 110 g făina
- 60 g griș
- 200 g stafide
- 1 lingurița razatura de portocale
- 2 lingurițe esența de vanilie
- 40 g fulgi de migdale
- 1 lingurița rasa cu sare
Instructiuni
Blat
Tava cu diametrul de 25 cm
- Făina si cacaua se amesteca și se cern împreuna.
- Se pune untul moale peste amestecul de făina si se omogenizează.
- Adăugăm celelalte ingrediente și se frământa, obținând un aluat potrivit la consistenta.
- Se întinde in tava, intr-un strat uniform, folosind dosul unei linguri. Încercam, sa întindem aluatul la fel de gros pe toată baza tavii, pentru a obtine un blat uniform. Se inteapa cu furculița și se da deoparte.
Umplutura
- Pentru început am taiat stafidele in bucăți mai mici, apoi am presărat un pumn de făina, iar cu mâna, le-am amestecat bine, pana toate bucatile, au fost învelite cu un strat de făina.
- Încălzim cuptorul la 170 grade.
- Pregătim o tava cu diametrul de 25 cm. Eu am folosit o tava detașabilă de silicon, care are baza de sticla, aceasta ținând loc si de platou, după ce se răcește pasca. Fiind compoziție multă si gândind, sa nu dea pe-afara compozitia, când va fi la cuptor, am captusit marginea tavii pe interior, cu hârtie de copt, care am împăturit-o in trei.
- Pentru a pregati compozitia de pasca, am folosit doar blenderul vertical.
- Am pasat branza (am folosit branza proaspăta de vaci, cumpărată de la piața, nu la galetusa, sau la cutii, de la diferite firme), pana am obținut o pasta fina.
- Am adăugat pe rând ingredientele, întâi smantana, apoi zaharul, sarea si aromele, urmează ouale, unul cate unul, iar la final făina. După fiecare ingredient, pasăm compozitia, pana se incorporeaza bine.
- Adăugăm 3/4 din stafidele pregătite inainte si le incorporam cu spatula.
- Compoziția se toarnă in tava, se presara deasupra restul stafidele, apăsând-le ușor, sa între in compozitia de branza, apoi se presara fulgi de migdale, și se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade, caldura sus-jos. Coacem pasca timp de 70 minute. Timpul este estimativ, fiecare cunoscându-si cuptorul, dar după 60 minute se face testul scobitorii si decideți, dacă e coaptă, sau nu!
- Se oprește caldura cuptorului, se întredeschide puțin usa ei și se lasă tava in cuptor încă 15-20 minute.
- Se scoate tava din cuptor si se pune la răcit pe un grătar.
- Nu se scoate pasca din tava, decât atunci, când este intarita suficient (verificam, apăsând cu degetul pe ea).
- Se îndepărtează inelul detașabil si hârtia de copt.
- Pasca complet rece se poate felia.
Comentarii