Ingrediente

Blat

  • 100 g unt moale
  • 120 g făina
  • 20 g cacao
  • 50 g zahăr
  • 1 galbenus
  • 1 praf de sare

Umplutura

  • 700 g branza proaspăta de vaci
  • 5 oua
  • 250 g smantana cu 30% grăsime
  • 110 g făina
  • 60 g griș
  • 200 g stafide
  • 1 lingurița razatura de portocale
  • 2 lingurițe esența de vanilie
  • 40 g fulgi de migdale
  • 1 lingurița rasa cu sare

Instructiuni

Blat

Tava cu diametrul de 25 cm

  • Făina si cacaua se amesteca și se cern împreuna.
  • Se pune untul moale peste amestecul de făina si se omogenizează.
  • Adăugăm celelalte ingrediente și se frământa, obținând un aluat potrivit la consistenta.
  • Se întinde in tava, intr-un strat uniform, folosind dosul unei linguri. Încercam, sa întindem aluatul la fel de gros pe toată baza tavii, pentru a obtine un blat uniform. Se inteapa cu furculița și se da deoparte.

Umplutura

  • Pentru început am taiat stafidele in bucăți mai mici, apoi am presărat un pumn de făina, iar cu mâna, le-am amestecat bine, pana toate bucatile, au fost învelite cu un strat de făina.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 25 cm. Eu am folosit o tava detașabilă de silicon, care are baza de sticla, aceasta ținând loc si de platou, după ce se răcește pasca. Fiind compoziție multă si gândind, sa nu dea pe-afara compozitia, când va fi la cuptor, am captusit marginea tavii pe interior, cu hârtie de copt, care am împăturit-o in trei.
  • Pentru a pregati compozitia de pasca, am folosit doar blenderul vertical.
  • Am pasat branza (am folosit branza proaspăta de vaci, cumpărată de la piața, nu la galetusa, sau la cutii, de la diferite firme), pana am obținut o pasta fina.
  • Am adăugat pe rând ingredientele, întâi smantana, apoi zaharul, sarea si aromele, urmează ouale, unul cate unul, iar la final făina. După fiecare ingredient, pasăm compozitia, pana se incorporeaza bine.
  • Adăugăm 3/4 din stafidele pregătite inainte si le incorporam cu spatula.
  • Compoziția se toarnă in tava, se presara deasupra restul stafidele, apăsând-le ușor, sa între in compozitia de branza, apoi se presara fulgi de migdale, și se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade, caldura sus-jos. Coacem pasca timp de 70 minute. Timpul este estimativ, fiecare cunoscându-si cuptorul, dar după 60 minute se face testul scobitorii si decideți, dacă e coaptă, sau nu!
  • Se oprește caldura cuptorului, se întredeschide puțin usa ei și se lasă tava in cuptor încă 15-20 minute.
  • Se scoate tava din cuptor si se pune la răcit pe un grătar.
  • Nu se scoate pasca din tava, decât atunci, când este intarita suficient (verificam, apăsând cu degetul pe ea).
  • Se îndepărtează inelul detașabil si hârtia de copt.
  • Pasca complet rece se poate felia.