Ingrediente

Blat

Tava cu diametrul de 25 cm

  • 100 g unt moale
  • 140 g făina
  • 60 g griș 
  • 50 g zahăr
  • 1 galbenus
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculeț zahăr vanilat

Umplutura

  • 800 g smantana cu 30% grăsime
  • 200 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • 6 albușuri
  • 180 g făina
  • 60 g griș
  • 3 lingurițe pudra din coaja de lămâie
  • 1 lingurița esența vanilie
  • 1 lingurița rasa cu sare
  • 40 g migdale (optional)

Instructiuni

  • Pregătim și cântărim toate ingredientele.
  • Intr-o tava cu diametrul de 25 cm se asaza hârtie de copt, in așa fel, sa fie mai înaltă decât tava.
  • Se încălzește cuptorul la 170 grade.

Blat

  • Făina și untul moale se amesteca împreuna, se adauga celelalte ingrediente și se frământa, obținând un aluat potrivit la consistenta.
  • Se întinde in tava, intr-un strat uniform, folosind dosul unei linguri. Încercam, sa întindem aluatul la fel de gros pe toată baza tavii, pentru a obtine un blat uniform. Se inteapa cu furculița și se da deoparte.

Umplutura

  • Se separa ouale, iar albușurile se bat spuma cu un praf de sare.
  • Intr-un vas încăpător se pune smantana, gălbenușurile, aromele, zaharul și un praf de sare. 
  • Se mixează, pana se amesteca toate ingredientele, se adauga făina, apoi grișul, mixând pana se incorporeaza bine in compozitia de smantana.
  • Se adauga albușurile spuma și se amesteca ușor cu spatula, cu mișcări largi de sus in jos.
  • Se toarnă compozitia peste blatul din tava, iar optional se presara fulgi de migdale.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 170 grade și vom coace pasca, pentru 60 minute, când vom face testul scobitorii. La mine, după o ora, scobitoarea am scos-o, unsa de crema cruda, așa ca, am acoperit tava cu hârtie de copt, sa nu se ardă migdalele de deasupra și am copt pasca încă 30 minute. Am făcut iar testul scobitorii și a fost perfect.
  • Am oprit caldura cuptorului, am întredeschis usa ei și am lasat tava cu pasca in cuptor, încă doua ore.
  • Vom observa, ca pasca se înaltă foarte mult la copt, dar in timp ce se răcește, se va lasă.
  • Pasca se feliază, când este complet rece.
  • Este un deliciu, umplutura aromata fiind completată perfect, de blatul foarte fraged!

Alte informatii

In ultimele trei imagini este aceeași pasca cu smantana, blat fraged, fără migdale, doar pudrată cu zahăr, când este rece, insa coaptă intr-o oala de tuci cu diametrul de 30 cm, căptușită cu hârtie de copt. Textura este diferita, pasca este mai pufoasa și aerată.