Ingrediente

Aluat

  • 550 g faina
  • 300 ml lapte caldut
  • 50 g unt moale
  • 60 g zahăr
  • 6 g drojdie uscata
  • 2 gălbenușuri 
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasa de portocale

Umplutura 

  • 900 g mere rase
  • 50 g unt
  • 1-2 linguri zahăr (optional)
  • 1 lingurița pudra de scortisoara

Instructiuni

  • Intr-un bol am pus faina, drojdia, gălbenușurile, apoi laptele treptat. Am frământat, pana am obținut un aluat neuniform.
  • Adăugăm sarea, aromele si untul topit. Continuam, sa framantam, pana obținem un aluat neted. In funcție de calitatea făinii, se mai adauga 1-2 linguri de făina, pana aluatul nu se lipește de mâini si se desprinde de pereții vasului.
  • Se acoperă si se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Cât timp aluatul este la dospit, se pregătește umplutura.
  • Merele curățate, sau nu, de coaja, se dau pe răzătoarea mare. Eu am avut 900 g mere razuite. Inițial am spus, ca este prea multă umplutura, dar a fost destula, pentru a face niște cornuri umplute generos cu mere.
  • Se calesc merele cu unt, pana ajunge la consistenta unui gem. Zahăr se adauga după gust, dacă e cazul, iar scortisoara este opțională, dacă nu agreați gustul.
  • După ce merele nu mai au zeama, se lasă la răcit.
  • Aluatul dospit se cântărește și se împarte in 12 părți egale.
  • Se formează 12 bile, se acoperă și se lasă la dospit 20 minute.
  • Se formeaza parizienele (in galeria foto, sunt imagini cu pasii făcuți in aceasta etapa).
  • Fiecare bila se întinde intr-un pătrat aproximativ de 20/20 cm. Intr-o margine se fac 6-7 tăieturi, cam 1/3 din lungimea pătratului, având grija, sa nu se taie pana la capăt, ca va fi mai greu de rulat.
  • Pe marginea opusa punem umplutura și rulam pana unde încep tăieturile. Când terminam de rulat umplutura, strângem puțin capetele, sa nu curga merele la copt.
  • Peste partea rulată aducem partea tăiată, formând o pariziana.
  • In tava tapetata cu hârtie de copt, se asaza parizienele cu distanță între ele, aducând capetele spre interior, dându-le forma de corn.
  • Parizienele formate se lasa la dospit, pana se dublează la volum.
  • Între timp se încălzește cuptorul la 180 grade, caldura sus-jos.
  • Cornurile se ung (optional) cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte.
  • Se coc timp de 20-25 minute, pana se rumenesc. Dacă sunt unse cu ou, vor avea tendința, sa se rumeneasca mai repede, de aceea este bine, sa fie acoperite cu hârtie de copt, cam după 15 minute, de când sunt in cuptor.
  • Sunt niște cornuri pufoase și delicioase!