Ingrediente

  • 500 g branza vaci mai uscata
  • 400 g făina
  • 2 oua
  • 2 linguri griș 
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de copt

 

  • ulei pentru prajit papanașii
  • Smantana
  • dulceața

Instructiuni

  • Este o reteta pe care, de când am încercat-o, doar pe aceasta o folosesc, fiind una  simpla, ușor de făcut, iar din aceasta cantitate rezulta 8 papanași destul de mari. Nu folosesc zahăr sau esente in aluat, deoarece dulceața pentru topping este suficientă, atât pentru a aroma, cât și pentru a indulci papanași.
  • Dacă nu prajim toti papanași odata, aluatul se pastreaza la frigider, 2-3 zile, sau se poate congela fără probleme, iar când se folosește, se lasă la decongelat in frigider.
  • Dacă branza are prea mult zer, este bine, sa fie pusă la scurs (intr-un vas se pune un strat generos de mălai, se asaza un tifon pus in patru, se pune branza și se lasă 1-2 ore, pentru a avea timp mălaiul , sa absoarbă excesul de zer). 
  • Se poate folosi branza mai umeda, dar atunci va trebui mărita cantitatea de făina.
  • Nu ma complic prea mult, pentru a face aluatul, doar pun intr-un vas toate ingredientele și frământ, pana obțin un aluat uniform.
  • Se acoperă cu folie alimentara și se da la frigider pentru 1-2 ore.
  • Aluatul se împarte in 8 părți, din care se modelează inelul și bila de aluat, care va forma moțul papanasului.
  • Se prăjesc pe ambele părți in baia de ulei, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc. Dacă focul este prea mare, aluatul se prăjește la exterior, dar interiorul va fi crud.
  • Se scot din baia de ulei și se pun pe prosoape absorbante.
  • Se servesc cu smantana sau iaurt și dulceața la alegere.