Ingrediente

Papanași 

  • 250 g branza proaspăta de vaci
  • 1 ou
  • 50 g stafide
  • 5 g griș
  • 50 g făina 

Topping

  • 200 g căpșuni
  • Opțional sirop de agave, curmale, sau miere
  • 1-2 linguri smantana, sau iaurt

Instructiuni

  • Branza trebuie sa fie mai uscata. Dacă este moale și conțină zer, trebuie mărite cantitatile de făina, sau griș.
  • Se amesteca împreuna branza, oul, făina si grișul. Se lasă deoparte, cât timp pregătim stafidele, care se pun la inmuiat in apa fierbinte, cam 10 minute, apoi se toaca mărunt si se adauga peste compozitia de branza.
  • Cu mâna umeda se formează papanasii, de mărimea unui ou mai micuț.
  • Se pune apa la fiert, când începe sa clocotească, se reduce focul și se pun papanasii. Se lasă la fiert la foc mic. La un moment dat, se vor ridica deasupra și-i fierbem încă 10 minute.
  • Se face și un test cu scobitoarea, sau un bat de frigăruie. Se introduce in papanași, iar dacă intra ușor, înseamnă ca sunt fierți.
  • Se scot cu o paleta din apa și se asaza pe o farfurie.

Topping

  • Aici sunt mai multe variante. Dacă copilul mănâncă miere, se pot indulci cu 1-2 lingurițe. Se poate folosi gem fără zahăr, sau fructe proaspete, ori un piure de banane, mere coapte, etc…
  • Eu am optat, sa fac un piure de căpșuni, dar se pot folosi si alte fructe, afine, mure, zmeura…
  • Am pasat căpșunile cu blenderul, apoi piureul obținut l-am fiert, pana n-a mai făcut spuma deasupra. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Abia când piureul este rece, se gusta și se indulceste, dacă e cazul.
  • Papanașii (eu am folosit trei bucăți pentru o porție) se asaza in farfurie, se adauga smantana, sau iaurt, iar deasupra am pus piureu de căpșuni.