4 oua mari (au cantarit 305 grame cu tot cu coaja)
60 ml apa rece
1 praf de sare
200 g zahăr
1 lingurița pudra de vanilie
1 lingurița coaja uscata de lamaie
1 lingura otet
240 g făina
60 ml ulei de floarea soarelui
500 g caise ( cântărite după ce au fost feliate)
100 g afine
Zahăr pudra pentru presărat prajitura
Instructiuni
Pregătim fructele. Caisele coapte, dar cu coaja ferma, se spală, se usucă cu servetele de hârtie, se taie in doua, se îndepărtează samburele, iar fiecare jumătate de caisă, am feliat-o in patru, deci dintr-o caisă am obținut 8 felii.
Afinele se spală și se lasă la scurs.
Am încălzit cuptorul la 180 grade.
O tava de 33/22 cm am tapetat-o cu hârtie.
Cântărim ingredientele și le avem la îndemâna.
Ouăle se separa, gălbenușurile se pun intr-un bol, iar albușurile se pun in vasul robotului de bucatarie, sau a mixerului, fiind bine spalat, degresat si uscat.
Peste albușuri se presara sare, se pune apa rece și se mixează la viteza maxima. Când încep sa facă valuri, se adauga zaharul in ploaie și se mixeaza, pana obținem o bezea ferma, iar zaharul nu se simte.
Se pune oțetul, pudra de vanilie și lamaie, apoi se adauga toate gălbenușurile odata, mixând scurt, timp de 10-12 secunde.
Se lasă robotul deoparte, iar peste bezea se cerne făina. Se incorporeaza cu spatula, cu mișcări largi, de sus in jos, rotind vasul, in timp ce amestecam. Nu folosim mișcări circulare, pentru a incorpora făina.
Se toarnă uleiul in doua transe, amestecand ușor, folosind același procedeu ca la faina.
Compoziția rămâne aerată și stabilă.
Se toarnă in tava, se nivelează, iar deasupra se pun fructele, dar nu le apasam in compoziție, ci le lasam deasupra compoziției.
Se coace in cuptorul încălzit înainte, timp de 50 minute, primele 15 minute, folosind ventilatia cuptorului, folosind testul scobitorii, pentru siguranța.
Vom observa in timpul coacerii, ca fructele vor lasă suc, dar odata scos din cuptor, acesta va fi absorbit de pandișpan, fără a-l înmuia.
Se scoate tava din cuptor, iar cu ajutorul hârtiei de copt, se scoate pandișpanul din tava și se asaza pe un grătar.
Sa îndepărtez hartia de sub prajitura, am rupt-o de la mijloc, apoi cu amandoua mâinile, am tras ușor de ambele părți. Trăgând de hârtie, se va rupe in continuare, de la ruptura inițială și așa se extrage hartia, fără a deforma pandispanul fierbinte.
Se lasă la răcit pe grătar.
Se feliază rece și se pudreaza cu zahăr, doar feliile care se consuma imediat, deoarece fructele vor dizolva zaharul pudra. La noi, s-a feliat încă fierbinte, direct de pe grătar, pentru degustare, iar verdictul a fost " Ce bun e!"
Comentarii