Intr-un bol se pune laptele caldut, o lingura de zahăr din totalul celor 150 g și drojdia uscata. Se amesteca și se lasă deoparte 10-15 minute, pana începe drojdia, sa se activeze.
In alt bol se pun ouale, zaharul, aromele și sarea. Se amesteca bine cu telul, apoi se adauga untul topit și răcit.
Amestecul de ou se toarnă in vasul cu lapte și drojdie.
Se adauga făina, nu toată odata, ci treptat, pana obținem un aluat potrivit de moale, nelipicios, elastic si uniform. In funcție de făina, posibil sa nu fie nevoie de toată cantitatea, insa la cea folosită de mine, care este o făina cu hidratare mare, a fost necesară cantitatea scrisă la ingrediente.
Se acoperă bolul si se lasă aluatul la dospit o ora si jumătate.
Se adauga bănuții de ciocolata peste aluatul dospit, se frământa scurt si se lasă iar la dospit încă o ora.
Pentru copt am folosit forme de briose de silicon, care sunt destul de mari, având dimensiunile de 6 cm la baza, 8 cm la partea superioară și înalte de 6 cm. Fiecare forma a fost unsa cu unt moale.
Aluatul dospit l-am împărțit in 13 bucăți. Am procedat in felul urmator: am rupt o bucata de aluat (nu se foloseste cutitul, sa nu taiem bucatile de ciocolata) și am pus-o intr-o forma, sa fie plină cam pe 3/4. Am scos bucățică de aluat din forma și am cantarit-o, știind ca fiecare brioșă va cântări la fel (125-130 g fiecare).
După ce am umplut fiecare forma, le-am asezat in tava mare a aragazului, am acoperit tava cu un prosop și raman la dospit încă 30 minute.
Se porneste cuptorul la 180 grade.
Briosele se ung cu galbenus de ou amestecat cu puțin lapte.
Se coc timp de 38-40 minute, la 180 grade, insa după 15 minute, briosele se acoperă cu hârtie de copt, sa nu se ardă deasupra, mai ales ca, fiind unse cu galbenus, au tendința de a se rumeni mai repede.
Briosele se lasă la răcit pe un grătar.
Reteta nu-mi aparține, a fost postata pe diferite grupuri culinare de o prietena, iar dansa s-a inspirat la rândul ei de pe un site italian.
Comentarii