Se cerne făina intr-un bol încăpător, se face un crater in mijlocul ei, unde se pune zaharul, drojdia și 200 ml lapte.
Cu lingura se ia făina de pe marginea craterului și se amesteca cu laptele, pana obținem o pasta de consistenta smântânii.
Se acoperă vasul și se lasă la dospit 10 minute.
Când plamadeala are mici bule de aer, se adauga restul de lapte și sarea.
Se frământa aluatul, care va fi moale și lipicios.
Se adauga uleiul treptat, apoi aluatul se transfera pe blatul de lucru si se frământa, pana nu se mai lipește de blat (durează cam 5 minute).
Se toarnă o lingura de ulei in vas, se tăvălește aluatul prin acest ulei, pana ce este uns pe toate partile.
Se acoperă vasul cu folie si prosop.
Se lasă la dospit, la loc caldut, pana își dublează, poate si mai mult, volumul.
Se unge blatul de lucru cu ulei si se răstoarnă aluatul dospit.
Se împarte in patru bucăți egale.
Fiecare bucata se întinde sub forma unui dreptunghi mic, se iau marginile si se aduna la mijloc, ca si cum am strânge o umplutura intr-o placinta, se întoarce cu partea strânsă in jos, apoi i se da o forma alungită.
Se asaza painicile in tava, cu distanță între ele, se acoperă si se lasă la dospit 20 minute.
Se porneste cuptorul la 180 grade.
Pâinea se cresteaza cu lama o data, se unge cu lapte si se trece cu lama a doua oară prin crestăturile inițiale, pentru a taia mai adânc. Așa painicile nu vor crapă la copt.
Se coc timp de 45 minute, la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie, pana se rumenesc pe toate partile, dar acum depinde de cuptorul fiecăruia.
Comentarii