Ingrediente

  • 1 kg făina cu 13,5% proteina
  • 15 g zahăr
  • 15 g sare
  • 700 ml lapte caldut
  • 7 g drojdie uscata
  • 50 ml ulei

Instructiuni

  • Se cerne făina intr-un bol încăpător, se face un crater in mijlocul ei, unde se pune zaharul, drojdia și 200 ml lapte. 
  • Cu lingura se ia făina de pe marginea craterului și se amesteca cu laptele, pana obținem o pasta de consistenta smântânii.
  • Se acoperă vasul și se lasă la dospit 10 minute.
  • Când plamadeala are mici bule de aer, se adauga restul de lapte și sarea.
  • Se frământa aluatul, care va fi moale și lipicios.
  • Se adauga uleiul treptat, apoi aluatul se transfera pe blatul de lucru si se frământa, pana nu se mai lipește de blat (durează cam 5 minute).
  • Se toarnă o lingura de ulei in vas, se tăvălește aluatul prin acest ulei, pana ce este uns pe toate partile.
  • Se acoperă vasul cu folie si prosop. 
  • Se lasă la dospit, la loc caldut, pana își dublează, poate si mai mult, volumul.
  • Se unge blatul de lucru cu ulei si se răstoarnă aluatul dospit.
  • Se împarte in patru bucăți egale.
  • Fiecare bucata se întinde sub forma unui dreptunghi mic, se iau marginile si se aduna la mijloc, ca si cum am strânge o umplutura intr-o placinta, se întoarce cu partea strânsă in jos, apoi i se da o forma alungită.
  • Se asaza painicile in tava, cu distanță între ele, se acoperă si se lasă la dospit 20 minute.
  • Se porneste cuptorul la 180 grade.
  • Pâinea se cresteaza cu lama o data, se unge cu lapte si se trece cu lama a doua oară prin crestăturile inițiale, pentru a taia mai adânc. Așa painicile nu vor crapă la copt.
  • Se coc timp de 45 minute, la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie, pana se rumenesc pe toate partile, dar acum depinde de cuptorul fiecăruia.
  • Se scot din tava si se lasă la răcit pe grătar.