Ingrediente
- 1 kg făina cu 13,5% proteina
- 15 g zahăr
- 15 g sare
- 700 ml lapte caldut
- 7 g drojdie uscata
- 50 ml ulei
Instructiuni
- Se cerne făina intr-un bol încăpător, se face un crater in mijlocul ei, unde se pune zaharul, drojdia și 200 ml lapte.
- Cu lingura se ia făina de pe marginea craterului și se amesteca cu laptele, pana obținem o pasta de consistenta smântânii.
- Se acoperă vasul și se lasă la dospit 10 minute.
- Când plamadeala are mici bule de aer, se adauga restul de lapte și sarea.
- Se frământa aluatul, care va fi moale și lipicios.
- Se adauga uleiul treptat, apoi aluatul se transfera pe blatul de lucru si se frământa, pana nu se mai lipește de blat (durează cam 5 minute).
- Se toarnă o lingura de ulei in vas, se tăvălește aluatul prin acest ulei, pana ce este uns pe toate partile.
- Se acoperă vasul cu folie si prosop.
- Se lasă la dospit, la loc caldut, pana își dublează, poate si mai mult, volumul.
- Se unge blatul de lucru cu ulei si se răstoarnă aluatul dospit.
- Se împarte in patru bucăți egale.
- Fiecare bucata se întinde sub forma unui dreptunghi mic, se iau marginile si se aduna la mijloc, ca si cum am strânge o umplutura intr-o placinta, se întoarce cu partea strânsă in jos, apoi i se da o forma alungită.
- Se asaza painicile in tava, cu distanță între ele, se acoperă si se lasă la dospit 20 minute.
- Se porneste cuptorul la 180 grade.
- Pâinea se cresteaza cu lama o data, se unge cu lapte si se trece cu lama a doua oară prin crestăturile inițiale, pentru a taia mai adânc. Așa painicile nu vor crapă la copt.
- Se coc timp de 45 minute, la 180 grade, caldura sus-jos, fără ventilatie, pana se rumenesc pe toate partile, dar acum depinde de cuptorul fiecăruia.
- Se scot din tava si se lasă la răcit pe grătar.
 
							 
					 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                
Comentarii