Ingrediente
- 1 kg făina
- 500 g iaurt natural
- 150-170 ml apa
- 6 g drojdie uscata instant
- 30 ml ulei
- 2 lingurițe zahăr
- 1,5 lingurițe sare
Instructiuni
- Din aceste cantități rezulta doua pâini, care la final cântăresc in jur de 760 g fiecare. Pâinea este pufoasa, cu miez moale, coaja ușor crocanta, iar când este rece, se poate taia felii foarte subtiri, fără a se fărâmița.
 Framantarea și dospirea este simpla, nu necesita mult efort, sau timp.
- Intr-un vas mai mare se pune făina, se face puțin loc in mijloc, unde punem drojdia, zaharul si iaurtul amestecat cu apa, care au fost încălzite puțin înainte.
- Se framanta toate ingredientele, pana obținem consistenta unui aluat. Acum adăugăm sarea și framantam aluatul, adăugând putina apa calduta, dacă e cazul. Depinde foarte mult de calitatea făinii, de gradul ei de hidratare. Aluatul nu trebuie, sa fie moale. Dacă coacem pâinea in tava, poate fi mai moale, dar dacă dorim o pâine tip franzela, aluatul mai tare, va creste in sus, pe când un aluat moale se va lati la dospit și spun asta, din proprie experiența.
- Incorporam uleiul in aluat, apoi se răstoarnă pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat neted, care nu se lipește de blat.
- Se pune coca înapoi in vas, se acoperă (eu folosesc capace reutilizabile, care se găsesc de cumpărat din supermarket, iar un pachet conține trei mărimi de capace).
- Se lasă aluatul la dospit, pana își dublează volumul.
- Se împarte aluatul in doua, se formează baghete lungi de 35 cm, care se pun in tava, pe hârtie de copt.
- Se lasă la dospit, acoperite cu un prosop de bucatarie.
- Când baghetele au crescut, se porneste cuptorul la 180 grade, caldura sus-jos, iar pe o treapta mai joasa a cuptorului, se pune o tava cu apa.
- Când apa începe, sa producă aburi, se cresteaza pâinea si se da tava la cuptor.
- Se coc 10 minute, cu abur dedesubt, apoi se scoate tava cu apa din cuptor si lasam pâinile încă 40-45 minute, pana se rumenesc.
- Se scot din cuptor si se lasă la răcit pe un grătar, fără a le acoperi.
- O pâine gustoasa, spornică si cel mai important, făcută in casa!
 
							 
					 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                
Comentarii