Din aceste cantități rezulta doua pâini, care la final cântăresc in jur de 760 g fiecare. Pâinea este pufoasa, cu miez moale, coaja ușor crocanta, iar când este rece, se poate taia felii foarte subtiri, fără a se fărâmița.
Framantarea și dospirea este simpla, nu necesita mult efort, sau timp.
Intr-un vas mai mare se pune făina, se face puțin loc in mijloc, unde punem drojdia, zaharul si iaurtul amestecat cu apa, care au fost încălzite puțin înainte.
Se framanta toate ingredientele, pana obținem consistenta unui aluat. Acum adăugăm sarea și framantam aluatul, adăugând putina apa calduta, dacă e cazul. Depinde foarte mult de calitatea făinii, de gradul ei de hidratare. Aluatul nu trebuie, sa fie moale. Dacă coacem pâinea in tava, poate fi mai moale, dar dacă dorim o pâine tip franzela, aluatul mai tare, va creste in sus, pe când un aluat moale se va lati la dospit și spun asta, din proprie experiența.
Incorporam uleiul in aluat, apoi se răstoarnă pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat neted, care nu se lipește de blat.
Se pune coca înapoi in vas, se acoperă (eu folosesc capace reutilizabile, care se găsesc de cumpărat din supermarket, iar un pachet conține trei mărimi de capace).
Se lasă aluatul la dospit, pana își dublează volumul.
Se împarte aluatul in doua, se formează baghete lungi de 35 cm, care se pun in tava, pe hârtie de copt.
Se lasă la dospit, acoperite cu un prosop de bucatarie.
Când baghetele au crescut, se porneste cuptorul la 180 grade, caldura sus-jos, iar pe o treapta mai joasa a cuptorului, se pune o tava cu apa.
Când apa începe, sa producă aburi, se cresteaza pâinea si se da tava la cuptor.
Se coc 10 minute, cu abur dedesubt, apoi se scoate tava cu apa din cuptor si lasam pâinile încă 40-45 minute, pana se rumenesc.
Se scot din cuptor si se lasă la răcit pe un grătar, fără a le acoperi.
O pâine gustoasa, spornică si cel mai important, făcută in casa!
Comentarii