Într-un vas încăpător se pun: apa, laptele, zahărul, oul, drojdia și uleiul. Se amestecă cu telul.
Se adaugă 700 g făină și sarea.
Se frământă manual, până ce făina este încorporată bine.
Restul de făină se presară pe blatul de lucru, se răstoarnă aluatul și se frământă, până devine elastic și uniform.
Se pune aluatul înapoi in vas, se acoperă cu folie alimentară, iar deasupra se așază un prosop.
Aluatul se lasă la dospit, până își triplează volumul.
Se cântărește aluatul și se împarte în 12 bucăți egale.
Fiecare bucată se lucrează separat, dând forma unei bile.
Pe un blat de lemn se presară puțină făină, iar bilele se așază pe el, cu distanța între ele.
Se acoperă cu folie alimentară si prosop, lăsându-le la dospit 30 minute.
Se pune hârtie de copt într-o formă detașabilă cu diametrul de 26 cm.
Fiecare bilă de aluat se aplatizează cu palmele, dând forma unui disc de 10 cm. Menționez ca, se lucrează pe blatul curat, nu e nevoie de făină, aluatul fiind nelipicios.
După ce se aplatizează toate bilele, se ung cu unt moale.
Se așază în tavă, imaginându-ne o floare cu 12 petale. Se pune “petala”după “petala”, înclinate puțin, sub forma unui cerc, doar pe marginea tavii. Se așază în așa fel încât, cele 12 discuri unse cu unt, să formeze un cerc. În mijlocul tavii va rămâne un gol micuț.
Se acoperă forma cu folie alimentară și prosop. Se lasă la dospit până ce, golul rămas în mijlocul tavii va fi plin.
Cu 15 minute înainte se pornește cuptorul la 180 grade.
Se unge painea cu ou bătut împreună cu o lingură lapte.
Se dă forma la cuptor pentru 30 minute, apoi se scoate și se unge pâinea iar cu ou. Pâinea fiind fierbinte, oul se va usca repede, de aceea ungem o petală cu ou, presărăm susan, ungem următoarea petală cu ou, iar presărăm susan și așa mai departe, până terminăm toate “petalele”.
Îndepărtăm doar inelul detașabil al formei, hârtia de copt prinsă de marginea aluatului o lăsăm in jos și dăm iar la cuptor pentru încă 25-30 minute, dar la 160 grade cu ventilația pornită sus-jos. Așa pâinea se va rumeni și pe margine.
Când este gata, se mută de pe fundul tăvii, pe un grătar și se lasă la răcit.
Este o paine gustoasă, are coajă crocantă și miez dens, dar în același timp și pufos.
Painea nu se feliază, ci se desprind foarte ușor cele 12 "petale".
In galeria foto sunt imagini cu etapele importante ale rețetei, iar sub titlu se găsește linkul de inspirație.
Comentarii