De obicei, facem pâine in casa, este mai buna, proaspăta, iar mirosul ei inunda toată bucătăria și nu numai! Metoda este simpla, frământ aluatul, dospit, modelat și copt. Dar de ceva vreme, am văzut metoda împăturirii aluatului, iar curiozitatea a fost, sa încerc și eu. Am rămas plăcut surprinsă, văzând cum creste aluatul de la o împăturire la alta, pâinea este mai pufoasa, rezultatul fiind unul foarte mulțumitor. Nu am folosit oala de fonta cu capac pentru copt, pentru a obtine o coaja super crocanta, eu rezumându-ma doar la impaturiri și coacere cu aburi timp de 15 minute.
Pentru aluat am folosit un amestec de făina tip 550 (pentru pizza) și 480 (pentru cozonac). Ambele necesita mai multă hidratare, de aceea cantitatea de apa se ajustează, in funcție de calitatea făinii. Pentru dospire, foarte important este, ca drojdia sa fie proaspăta, albicioasă la culoare și faramicioasa. O drojdie veche are culoarea închisă și nu se fărâma, fiind mai moale.
Am frământat un aluat din toate ingredientele, mai puțin uleiul, apa adăugând pe rând, pana am obținut un aluat potrivit de moale. La final se incorporeaza uleiul in aluat și se frământa, pana devine neted. Se acoperă vasul și se lasă la dospit timp de 40-45 minute, pana aluatul a crescut semnificativ.
Pe o planșă de silicon se pune aluatul dospit și se intinde cu mâna, in forma de dreptunghi, intr-un strat uniform. Se face prima împăturire și anume: o treime din latura dreapta se aduce spre stanga, apoi o treime din latura stanga se aduce spre dreapta, astfel formam un dreptunghi mai îngust, care îl lungim puțin, apăsând cu palmele pe aluat. Acest dreptunghi lunguiet in impaturim de sus in jos, apoi de jos in sus, astfel obținem forma unui plic. Aluatul se acoperă cu folie alimentara și se lasă la dospit 30 minute, apoi facem o a doua împăturire, procedând la fel ca prima data. Acum va fi mai greu, deoarece aluatul este mai voluminos. După a doua împăturire se lasă iar la dospit 30 minute.
Aluatul, după cele doua impaturiri, se întinde in forma rotundă și se aduce marginea spre mijloc, formând o chifla mai mare. Se presara făina din belsug pe planșeta, iar partea strânsă se asaza pe făina, partea neteda fiind deasupra. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit 90 minute.
Se încălzește cuptorul la 160 grade, asezand o tava cu apa pe un grătar inferior.
Pe o tava se pune hârtie de copt, iar aluatul se pune cu partea infainata in sus. Se cresteaza cu o foarfeca și se da tava la cuptor, pentru 50-55 minute, primele 15 minute cu abur sub ea, apoi ,după ce scoatem tava cu apa aburinda din cuptor, pornim ventilatia și coacem pâinea încă 35-40 minute, dar depinde de cuptorul fiecăruia.
Pâinea coaptă se răcește pe un grătar, la final cântărind 900 grame.
Nu am folosit termeni profesionali, poate nu am fost înțeleasă pe deplin, eu am încercat, sa explic cât mai simplu, modul de împăturire a aluatului, fără a folosi expresii tehnice, iar in galeria foto sunt imagini, cu modul de împăturire al aluatului.
Comentarii