Ingrediente

  • 120 g tarate ovaz macinate (8 linguri)
  • 40 g tarate pshillium (4 linguri)
  • 40 g tarate grâu (4 linguri)
  • 120 g lapte praf degresat
  • 100 g gluten
  • 20 g drojdie proaspăta
  • 10 g indulcitor (xilitol)
  • 5 g sare
  • 100 g kefir degresat
  • 300 ml apa calduta + încă 60-70 ml

Instructiuni

  • Amestecam toate ingredientele uscate și indulcitorul, intr-un vas încăpător .
  • Drojdia se dizolva in kefir, sau iaurt degresat, amestecat cu cele 300 ml apa calduta.
  • Se toarnă peste ingredientele uscate si se ia la frământat la mâna. La început aluatul va fi subțire, dar amestecand in el cu mâna, cam după 4-5 minute, vom simți, cum începe, sa se întărească si sa devine un aluat elastic. Acum adăugăm sarea si framantam încă 8-10 minute, adăugând apa, puțin cate puțin, din cele 70 ml, care sunt in plus adăugate la ingrediente.
  • Vom obtine un aluat compact, elastic, ușor moale.
  • Se da forma unei sfere, se acoperă vasul si se lasă la dospit o ora, la loc caldut.
  • După o ora facem prima împăturire a aluatului, in felul urmator: udam palmele cu apa, punem aluatul pe planșă de silicon (in lipsa planșei, folosim hârtie de copt, umezita puțin cu apa). Se întinde aluatul (dacă e nevoie, umezim palmele cu apa), in forma de dreptunghi, pătrat, cum ne vine mai bine, apoi împăturim , in forma unui plic. Impartim vizual aluatul întins in trei,aducem 1/3 din partea dreapta, spre stanga, apoi 1/3 din partea stanga, spre dreapta. Vom obtine un dreptunghi. Acum impaturim de sus in jos, apoi de jos in sus si obținem forma unui plic. Se acoperă aluatul cu folie alimentara si se lasă la odihnit 1/2 de ora.
  • Facem a doua împăturire. Din poziția in care am lăsat aluatul, procedam la fel ca prima data, doar ca acum, va fi mai greu, din cauza ca, aluatul este mai aerat, iar volumul aluatului este mai mare. La fel, repet, umezim palmele cu apa, sa fie mai ușor de lucrat cu aluatul. Întindem aluatul, impaturim de la dreapta la stanga, de la stanga la dreapta, de sus in jos, de jos in sus. Acoperim iar aluatul cu folie alimentara si-l lasam la odihnit 1/2 de ora.
  • După acest timp, formam pâinea. Pregătim un prosop de bucatarie, sau un tifon pus in patru, cum am folosit eu, presaram tarate de ovaz pe el, ii dam aluatului forma unei bile, îl așezăm pe prosop, strângem capetele prosopului cu un cârlig, deasupra aluatului si-l lasam la dospit, la loc caldut, măcar 2 ore.
  • Când vedem ca, aluatul a crescut suficient, pornim cuptorul la 220 grade și punem un vas de tuci, sa se infierbinte.
  • Cu 10 minute inainte de a da pâinea la cuptor, punem sub vasul de tuci, o tava cu apa.
  • Scoatem aluatul din prosop, îl întoarcem, sa fie partea cu tarate in sus și crestam aluatul cu o foarfeca. Eu am in bucatarie o foarfeca și o penseta, care le folosesc doar aici, foarfeca pentru tăiat diferite chestii bucataresti, penseta, pentru a curată păsările de eventualele tuleie, care se mai găsesc in piele, in special la gâște și rate. Veți vedea, ce bine cresteaza foarfeca, aluatul!
  • Scoatem vasul fierbinte din cuptor și punem aluatul. Nu am folosit hârtie de copt, vasul fiind destul de fin, fără asperități, de la folosință îndelungată, plus ca este chiar tuci, nu înnegrește, nu ruginește ( lucruri făcute acum 40 de ani in urma).
  • Coacem pâinea cu aburi sub tuci, timp de 10 minute, apoi cu grija scoatem tava cu apa din cuptor.
  • Lasam pâinea la cuptor încă 20 minute, la 220 grade, apoi temperatura o scădem la 180 grade, coboram vasul cu pâine cu un raft mai jos al cuptorului și coacem încă 35-40 minute.
  • Pâinea coaptă se răcește pe un grătar.
  • Acum vine partea interesantă. Am terminat de copt pâinea la orele 22:00 și am lăsat-o la răcit pana dimineața. A doua zi cântăresc pâinea -740 grame, o împart in patru (185 grame fiecare), ma uit la miez, e puțin umed, deja ma gândeam, ca o consum și îmi zic in gând, ca trebuie, sa mai lucrez la reteta. Surpriza a venit, când am gustat din ea!
  • Foarte buna, cu gustul pâinii integrale coaptă pe vatra, deja nu ma mai deranja ca, este putin umeda la miez! Dar m-am gândit ca, la cate feluri de pâine am făcut, la cele care folosești doar tarate, nu are cum, sa fie uscata la mijloc, tot va fi cât de cât umeda! 
    Dar gustul compensează!
  • In dieta Dukan, pâinea se consuma din faza de atac, 120 g tarate de ovaz= 8 linguri, deci ajunge pentru 5 zile. Pentru croaziera, se consuma in 4 zile.