Ingredientele uscate se amesteca împreuna, inclusiv indulcitorul și sarea.
Se toarnă apa+ drojdia peste “fainuri” si se amesteca cu o lingura. Se lasă aluatul 10-15 minute, pentru a se hidrata taratele.
Se pune aluatul pe blatul umezit cu apa si se frământa, umezind palmele cu apa. Se insista cu framantatul 5-6 minute, pana obținem o coca uniformă.
Se tapetează o tava de 10/30 cm cu hârtie de copt.
Aluatului framantat ii dam forma unei baghete si se pune direct in tava, se acoperă si se lasă la dospit 1-2 ore, la loc caldut, pana observam ca, aluatul a crescut semnificativ in tava.
Se cresteaza painea, se da tava la cuptor, se pornește cuptorul la 150 grade, fără ventilatie ( nu se încălzește cuptorul înainte) și se coace timp de o ora.
După o ora, se oprește cuptorul și se lasă pâinea încă 10 minute, cu usa cuptorului ușor intredeschisa.
Se scoate tava, se îndepărtează hârtia și se lasă pâinea la răcit pe un grătar, câteva ore, sau peste noapte.
Se feliază când este complet rece.
Pâinea cântărește, înainte de feliere, 715 grame și se împarte in 4 zile de croaziera, sau 5 zile și jumătate, pentru zilele de atac, neavând tolerate.
Cele 120 g tarate de ovaz sunt echivalentul a 8 linguri.
Este o paine moale, pufoasa și gustoasa.
Sunt a la treia încercare, de a face paine, cu dospire direct in tava, cu aceeași cantitate de ingrediente uscate, primele doua dați am făcut o paine comestibila, dar nu prea arătoasă. Omul din greșeli învață, așa ca a treia oară a rezultat painea din imagine.
Comentarii