Ingrediente

  • 120 g tarate de ovaz macinate
  • 40 g tarate pshillium 
  • 100 g lapte praf degresat
  • 80 g gluten
  • 10 g făina konjak
  • 10 g indulcitor
  • 5 g sare
  • 30 g drojdie proaspăta 
  • 420 g apa calduta

Instructiuni

  • Se dizolva drojdia in apa calduta.
  • Ingredientele uscate se amesteca împreuna, inclusiv indulcitorul și sarea.
  • Se toarnă apa+ drojdia peste “fainuri” si se amesteca cu o lingura. Se lasă aluatul 10-15 minute, pentru a se hidrata taratele.
  • Se pune aluatul pe blatul umezit cu apa si se frământa, umezind palmele cu apa. Se insista cu framantatul 5-6 minute, pana obținem o coca uniformă.
  • Se tapetează o tava de 10/30 cm cu hârtie de copt.
  • Aluatului framantat ii dam forma unei baghete si se pune direct in tava, se acoperă si se lasă la dospit 1-2 ore,  la loc caldut, pana observam ca, aluatul a crescut semnificativ in tava.
  • Se cresteaza painea, se da tava la cuptor, se pornește cuptorul la 150 grade, fără ventilatie ( nu se încălzește cuptorul înainte) și se coace timp de o ora.
  • După o ora, se oprește cuptorul și se lasă pâinea încă 10 minute, cu usa cuptorului ușor intredeschisa.
  • Se scoate tava, se îndepărtează hârtia și se lasă pâinea la răcit pe un grătar, câteva ore, sau peste noapte.
  • Se feliază când este complet rece.
  • Pâinea cântărește, înainte de feliere, 715 grame și se împarte in 4 zile de croaziera, sau 5 zile și jumătate, pentru zilele de atac, neavând tolerate.
  • Cele 120 g tarate de ovaz sunt echivalentul a 8 linguri.
  • Este o paine moale, pufoasa și gustoasa.
  • Sunt a la treia încercare, de a face paine, cu dospire direct in tava, cu aceeași cantitate de ingrediente uscate, primele doua dați am făcut o paine comestibila, dar nu prea arătoasă. Omul din greșeli învață, așa ca a treia oară a rezultat painea din imagine.