Ingrediente

Oua posate

  • 2 oua proaspete
  • 1 l apa 
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurița sare
  • 150 g iaurt grecesc 2% grăsime 
  • 1 cățel usturoi
  • Sare după gust

Sos

  • 1 lingura ulei masline
  • Piper proaspăt macinat
  • Fulgi de ardei iuți
  • Boia dulce,afumata,iute, la alegere, după preferința 

Instructiuni

  • Se pune peste iaurt cățelul de usturoi, dat prin presa, sare după gust și se amesteca.

Oua posate

  • Ouale proaspete se sparg separat intr-o ceșcuța.
  • Apa se pune la fiert,se adauga oțetul și sarea.Când începe sa fiarbă, se face cu lingura un vârtej in apa și se pune oul.Se gătește 2-3 minute,sa se strângă albusul, gălbenușul rămânând moale.
  • Se scoate oul cu o paleta și se asaza pe o farfurie ,unde se pun servetele de hârtie,pentru a absorbi apa.
  • Se gătește la fel al doilea ou.

Sos

  • Intr-un vas micuț se pune uleiul la încins , se adauga piper,fulgi de ardei și boia.Se lasă puțin pe foc, cât se aromatizeaza uleiul,fără sa ardem condimentele( devin amare și inestetice).

Asamblare

  • Pe farfurie se întinde iaurtul, se asaza ouale posate, iar deasupra se toarnă uleiul aromatizat împreuna cu condimentele.Se presara pătrunjel și mărar verde.
  • Se poate folosi un iaurt gras, precum iaurtul grecesc 10% grăsime, uleiul de masline poate fi înlocuit cu unt.

Alte informatii

Wikipedia descrie Çılbırul ca fiind, un fel de mâncare turcesc de ouă înăbușite cu iaurt. Există înregistrări de çılbır mâncate de sultani otomani încă din secolul al XV-lea. Acum este obișnuit să servești vasul completat cu unt topit infuzat cu piper Aleppo, pentru care ar putea fi înlocuit ardeiul.