Ingrediente
Pentru Osso buco
- 3 bucăți vita cu os (2100 g)
- Făina albă
- 3-4 linguri de masline
- 1 cub de unt
Pentru sos
- 4 cepe
- 2 morcov
- 1 pahar de vin alb
- 200 g roșii pasate
- 1 lingura pasta de ardei grasi
Pentru risotto
- 300 g orez Scotti Arborio
- 1 pahar vin alb
- 3-4 fire șofran
- 1 ceapa
- 800-900 ml apa
- 70 g parmezan
- 2 linguri ulei de masline
- 20 g unt
In plus
- 2-3 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 2 crenguțe de cimbru
Instructiuni
- Bucățile de vita se spală și șterg cu prosoape de hârtie.
- Intr-o tigaie antiaderenta se pune ulei și untul la încins.
- Carnea se trece prin făina și se prajeste pe toate partile, apoi se scoate pe o farfurie.
- In grăsimea rămasă se pune ceapa tăiată julien și morcovii curatati și tocati rondele. Se presara sare și se calesc, doar cât încep, sa devină sticloase. Se adauga roșiile pasate și o lingura pasta de ardei.
- La final se pune un pahar de vin alb și se tine pe foc, cât sa tragă un clocot.
- Se pregătește un vas încăpător (eu am folosit o cratita de tuci), se toarnă conținutul din tigaie, iar deasupra se asaza bucatile de carne prăjite.
- Printre ele se pun crenguțele de rozmarin proaspăt si cele de cimbru.
- Se acoperă carnea cu hârtie de copt bine umezita, iar vasul se căptușește cu folie de aluminiu.
- Se da la cuptor pentru doua ore, la 200 grade, când se verifica fragezimea cărnii, iar dacă e nevoie, se lasă in cuptor încă 30-40 minute.
- Când este gata, se scot bucatile de rasol pe o farfurie, se îndepărtează crenguțele de rozmarin si cimbru, iar legumele se pasează cu blenderul vertical. Se condimentează cu sare si piper, după gust.
- Se asaza carnea peste sosul de legume si se da vasul neacoperit la cuptor, la 200 grade, cu ventilatie, pentru 5-7 minute.
Risotto
- Cât timp se gătește carnea, am pregătit un pahar de vin, in care am adăugat firele de șofran tăiate mai micuțe, pentru a avea timp, sa coloreze vinul in galben mai intens.
- Intr-un vas se pune apa, sau supa la înfierbântat.
- Intr-un vas antiaderent se pun uleiul și untul. Când untul este topit se adauga ceapa tocata mărunt și se presara sare peste ea. Se caleste, pana devine translucida.
- Se adauga orezul special pentru risotto și se caleste, pana devine lucios.
- Se toarnă paharul de vin cu șofran și se fierbe, pana orezul a absorbit tot vinul, apoi se toarnă peste orez apa fierbinte, treptat, cate doua polonice de fiecare data, pana ce orezul absoarbe toată apa. Nu se adauga apa fierbinte, pana când cea pusă anterior, nu este complet absorbit, iar orezul este fără lichid. Vom observa ca, la a treia transă de apa adăugată, orezul începe deja, sa se umfle.
- Se amesteca permanent in orez, sa nu se prindă de vas, sau sa se ardă.
- In functie de cat ne dorim ca, bobul de orez sa fie gatit, se mai adauga apa fierbinte peste el. De altfel, pe orice pachet de orez pentru risotto este scris si modul cum se prepara.
- Când orezul este gătit cam 80% (trebuie sa fie moale la exterior, dar mijlocul bobului mai tare) și este cremos, atunci se pune parmezanul ras, se amesteca, iar risotto este gata.
- Opțional, in farfurie lângă carne si sos, orezul poate fi servit cu un plus de parmezan ras.
Comentarii