Ingrediente
- 4 bucăți os de porc cu măduva (2100 g)
- 4 cepe mari
- 1 căpățâna usturoi
- 200 ml vin
- 1 lingură sare
- 1 linguriță piper
Piure de conopidă
- 800 g buchete de conopidă
- 2 cartofi potriviți ca mărime
- 700-800 ml lapte
- 50 g unt
- 1 lingură rasă cu sare
- Nucșoara după gust
Instructiuni
- Se înfierbântă o tigaie și se pun bucățile de os, să se rumenească pe toate părțile. Nu folosim deloc ulei.
- Într-o tavă se pune ceapa curățată și tăiată bucăți mari, usturoiul zdrobit cu latul unui cuțit, se presară sare și se toarnă vinul. Deasupra se așază bucățile de os rumenite, peste care presărăm sare și piper.
- Se acoperă carnea și legumele cu o coală de hârtie umezită, iar tava se căptușește cu folie de aluminiu.
- Se dă tava la cuptor pentru 30 minute, la 200 grade, apoi se scade temperatura la 170 grade și se ține tava în cuptor încă 80-90 minute, până carnea se ia cu ușurință de pe os.
- Se scot bucățile de os din tavă, iar legumele și lichidul din tavă se toarnă într-o sită așezată pe un vas.
- Oasele se pun iar în tavă, se acoperă cu hârtie de copt și se dă în cuptorul închis, dar încă fierbinte, pentru a menține carnea caldă, până se pregătește sosul.
- Legumele din sita se pasează cu dosul unei linguri. Se lasă câteva minute, să se așeze grosul legumelor la fundul vasului, iar grăsimea să se ridice la suprafața. Dacă este prea multă grăsime, se ia cu lingura de la suprafața sosului.
- Restul se toarnă într-o crăticioară și se fierbe, până scade cam un sfert, iar sosul s-a îngroșat.
Piureul de conopidă
- Buchetele de conopidă se spală sub jet de apă rece.
- Cartofii se curăță și se taie felii subțiri, să fie fierte în același timp cu conopidă.
- Se pun legumele într-un vas, se toarnă lapte, cat sa acopere legumele cam pe 3/4, se adaugă o lingură rasă de sare și se fierb la foc mediu la început, iar când laptele începe să fiarbă, se scade focul la mic. Se supraveghează oala, să nu se umfle laptele și să dea în foc.
- Cam după 15-16 minute legumele sunt fierte.
- Se scurge tot laptele în alt vas, iar legumele se pasează cu blenderul vertical. Dacă e nevoie, piureul se subțiază cu laptele pus deoparte.
- Se adaugă untul și se ajustează gustul de sare, dacă e nevoie și puțină nucșoară.
- Osul de porc se servește alături de piure, ambele stropise cu sos din belșug.
Comentarii