Ingrediente
Pentru 9-10 porții
- 225 g orez cu bob mare
- 600 ml apă
- 180 g zahăr
- 1 lingură esență vanilie
- 80 g amidon de porumb
- 3 galbenusuri
- 1,5 litri lapte
- 1 linguriță sare
Instructiuni
- Se pune orezul la fiert în apă, la foc mic, respectând timpul de fierbere menționat pe ambalaj și orezul absoarbe toată apa. Se oprește focul, iar vasul rămâne acoperit cu capac.
- Gălbenușurile, zahărul, sarea și esența se bat puțin cu telul.
- Amidonul se dizolvă în 200 ml lapte rece și se toarnă peste gălbenușuri.
- Restul de lapte se pune la fiert, când ajunge la punctul de fierbere, se toarnă amestecul de amidon și gălbenușuri, se amestecă energic cu telul și se ține pe foc, până se îngroașă, având consistența de budincă, apoi se încorporează orezul fiert. Se ține la foc, cat să tragă un clocot.
- Se pornește cuptorul la 180 grade.
- Într-un vas de ceramică, yena, sau orice vas termorezistent se toarnă budincă de orez. Vasul oval de ceramică folosit de mine are lungime de 32 cm și lățime de 22 cm, în părțile ei cele mai mari.
- Vasul se așază într-o tavă încăpătoare și se pune apă, să fie tava pe jumătate plină cu apă.
- Se dă în cuptorul preîncălzit, până ce budinca se rumenește deasupra. Timpul de rumenire depinde de mărimea vasului, temperatura apei din tavă, cantitatea de budincă și poate fi între 20 și 40 minute, atât cat a durat ca, budinca din vasul folosit de mine, să prindă crustă rumenă la suprafață.
- Când este gata, se scot cu grijă tavile din cuptor, apa fiind clocotită emană aburi și se pun pe un blat. Se lasă așa cam 15-20 minute, timp în care apa se mai răcește, apoi se scoate cu grija vasul de ceramică din apă și se pune pe un grătar.
- Se lasă la răcit complet, după care se poate consuma.
- Este cel mai cremos și gustos orez, care l-am gustat până acum!
Comentarii