Ingrediente
Aluat
- 200 g untura
- 80 g zahăr pudra
- 1 praf de sare
- 2 oua
- 450 g făina
- 5 g praf de copt
Umplutura
- 275 g ciocolata cu lapte
- 275 g smantana cu 30% grăsime
- 150 g nuca măcinată
- Marginile cojilor, rămase dupa curățarea lor (50 g)
Instructiuni
Aluat
- Făina și praful de copt se cern împreuna.
- Untura la temperatura camerei se mixează, împreuna cu zaharul pudra și un praf de sare, pana se topește zaharul pudra, iar compozitia devine spumoasa.
- Se adauga ouale pe rând, mixând bine după fiecare ou, pana se incorporeaza in untura, la final se pune făina și se mixează, cât se poate.
- Se răstoarnă compozitia pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat compact și omogen. Se învelește in folie alimentara și se da la frigider, pentru o ora. Dacă e nevoie de făina, se poate adauga, pana aluatul nu se prinde de mâini. Eu nu am adăugat făina, folosind făina specială pentru cozonac, amestecată cu făina pentru pizza, fiind de calitate superioară.
- Din aluatul rece, se rup bucăți de 5-6 grame fiecare, se da forma alungită și se asaza in cavitățile aparatului de nuci. Am încercat întâi cu biluțe de 7 grame, dar erau prea mari.
- După ce se coc, se scot din aparat și se lasa la răcit, apoi cu un cuțit se curată marginile cojilor, care le-am mărunțit cu mâna, fiind foarte fragede, adăugându-le in crema.
Umplutura
- Se înfierbânta smantana, pana la punctul de fierbere, se adauga ciocolata (am folosit banuti de ciocolata cu lapte Callebaut), se lasa câteva minute, sa se topească, apoi se amesteca energic. Crema de ciocolata se lasa la frigider, câteva ore, sau peste noapte. Când este intarita, se mixează, pana se deschide la culoare. Se adauga nuca măcinată, marginile cojilor de nuca sfărâmare si se incorporeaza cu spatula.
- Se umplu fiecare coaja de nuca, se lipesc cate doua coji umplute si se dau la frigider, 1-2 ore.
- Se presara zahăr pudra peste nuci umplute, dar e optional.
- Din cantitatea de aluat, au rezultat 145 coji, dar depinde de mărimea formei de copt.
Comentarii