Ingrediente

Blat

  • 125 g zahăr tos
  • 50 ml ulei
  • 110 ml apa
  • 1 praf de sare
  • 120 g făina
  • 35 g cacao
  • 4 g bicarbonat de sodiu
  • 50 g nuca tocata mai mare

Crema cu nutella

  • 250 g mascarpone
  • 150 g nutella
  • 150 g smantana cu 40% grăsime
  • 50 g zahăr pudra
  • 15 g cacao

Glazura

  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 90 g frisca lichida neindulcita cu 32% grăsime
  • 50 g miez de nuca tocat mărunt

Instructiuni

Pe rețelele și blogurile culinare se găsesc destule retete de negresa, dar aceasta, care aparține lui chef Nicolae Tomescu, mi s-a părut, cea mai interesantă, mai ales, ca blatul nu conține ou, nu ai nevoie de mixer, se face foarte repede, iar rezultatul, este unul de-a dreptul minunat: blat fraged, gustos, aromat, care nu trebuie însiropat.
Eu am făcut doar jumătate de porție, dar la cât a fost de delicioasa, ar fi trebuit, sa fac reteta întreaga!
Blat

  • Se porneste cuptorul la 170 grade.
  • Pentru 1/2 de porție am folosit o tava de 20/24 cm, asezand hârtie de copt, doar pe fundul ei.
  • Făina, cacaua și bicarbonatul de sodiu se amesteca și se cern împreuna.
  • Intr-un vas se pune zaharul împreuna cu apa, uleiul și sarea. Totul se amesteca, pana se dizolva zaharul, folosind un tel, tip para, după care incorporam amestecul de făina, cernut înainte.
  • La final se adauga miezul de nuca, tocat mai măricel.
  • Se toarnă compozitia in tava și se nivelează.
  • Se coace la 170 grade, timp de 18-20 minute, pana trece testul scobitorii.
  • Blatul copt rămâne in tava 10 minute, sa se tempereze, apoi cu un cuțit, se trece pe marginile ei, pentru a desprinde blatul de tava. Se îndepărtează hârtia de copt și se raceste pe grătar. Trebuie lucrat cu atenție, sa nu se rupa, fiind foarte fraged.

Crema cu nutella

  • Mascarpone și nutella trebuie, sa fie la temperatura camerei. Acestea se vor amesteca împreuna. Dacă nutella este prea tare, se va încălzi ușor la baia de abur, insa eu am sărit peste aceasta etapa.
  • Smântâna foarte rece și zaharul pudra se mixează, pana obținem o frisca ferma.
  • Peste crema de nutella se încorporează treptat frisca bătută, iar la final se adauga cacaua cernută.

Asamblare

  • Așezăm blatul pe o farfurie întinsa, peste care punem un cadru metalic reglat pe dimensiunea blatului. Crema este consistenta si ferma, se poate intinde perfect peste blat, dar problema va fi glazura, care fiind mai fluida, va curge pe marginile prajiturii. De aceea am încadrat blatul intr-un cadru metalic.
  • După ce se întinde și se nivelează crema pe blat, prajitura se da la frigider o jumătate de ora.

Glazura

  • Se înfierbânta frisca lichida, sa ajungă la punctul de fierbere, se oprește focul și se adauga ciocolata. După 3-4 minute amestecam energic, pana compozitia devine omogena.
  • Se toarnă peste crema de nutella, înclinând farfuria, sa ajungă glazura pe toată suprafața. 
  • Peste glazura presaram miezul de nuca, tocat mărunt.
  • Prăjitura se da la frigider pentru câteva ore.
  • După ce a stat la frigider, am îndepărtat cadrul metalic, trecând cu cutitul pe marginile ei, pentru a se desprinde ușor de prajitura.
  • Se porționează și se servește cu mare pofta!
  • Este foarte delicioasa, cu blat fraged, crema gustoasa, glazura ciocolatoasa, iar miezul de nuca, ce a fost in prealabil uscat in cuptor, ii conferă prajiturii, o textura crocanta!