Ingrediente

  • 550 g mușchi de vițel
  • 3 lingurițe muștar fără zahăr
  • 1 lingurița sare grunjoasa
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingurița usturoi 
  • 1 lingurița condiment Baharat

Instructiuni

  • Mușchiul de vitel spalat bine, se tamponează cu hârtie absorbanta și se cresteaza pe ambele părți. Tăietura nu trebuie sa fie foarte adânca.
  • Condimentele se amesteca intr-un vas, iar cu acest amestec se masează carnea pe ambele părți. Se învelește in folie alimentara și se da la frigider, pentru minim 24 ore. Din când in când, masăm carnea prin folie.
  • Înainte de a da carnea la cuptor, se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei 2-3 ore. Am lăsat-o tot in folie, pentru a nu se usca muștarul de pe ea.
  • Încălzim cuptorul la 180 grade.
  • Se asaza carnea scoasă din folie, pe grătarul cuptorului, iar dedesubt punem o tava cu apa.
  • Pornim ventilatia cuptorului și gătim mușchiul timp de 25-30 minute, întorcând carnea de doua ori, pe o parte și pe alta. Nu folosim furculița, pentru a nu înțepa carnea, ea trebuie sa rămână intacta, cel mai bine e, sa apucam carnea cu un clește de bucatarie. Dacă tava de jos rămâne fără apa, se mai toarnă puțin, ea nu trebuie sa rămână goală, pentru ca se ard reziduurile, care curg din carne, evitam astfel fumul și mirosul care s-ar face.
  • După 30 minute, am riscat și am scos carnea din cuptor. Am zis, fie ce-o fi, îmi doream un mușchi fraged, nu uscat, iar dacă mușchiul ar fi fost crud, aveam sa-l mai gătesc!
  • Am învelit bucata de carne in hârtie de copt, apoi am înfășurat-o intr-un prosop de bucatarie și am dat-o la rece. Mi-am adus aminte de carne, după vreo cinci ore, când era complet rece. 
  • Cu emoție, am desfăcut mușchiul din stratul de hârtie și prosop, iar sub el, am văzut, ca se formase un strat subțire de gelatina.
    Acum, i-acum, sa tai carnea, sa văd, ce minune am făcut!
    După cum se vede, culoarea este superba, la gust este foarte buna, iar cel mai important, nu este uscata și se poate felia foarte subțire!
    Mentionez, mușchiul este de la un vițel de lapte, având doua luni, când a fost tăiat. Nu știu, dacă pentru o bucata de vita, luată de la piața, timpul de gătire, ar fi la fel de scurt, sau ar ieși la fel de fraged!
  • Condimentele se pun după gust, dar având și acest Baharat, am zis, sa-l folosesc, el conține piper negru, boia de ardei dulce, nucsoara, scortisoara, chimion, cuișoarele, coriandru si cardamon, fiind folosit la marinarea, sau condimentarea cărnurilor de vita, sau miel, fiind supranumit si 7 condimente, este perla pieței de mirodenii din Istanbul, echivalentul amestecului de condimente Ras el Hanout in nordul Africii, sau Garam Masala pentru continentul Indian.