Ingrediente
Pentru 12 merdenele
- 500 g făina de calitate
- 250-300 ml apa rece
- 1 lingurița sare
- 1 lingura otet din vin de 9 grade
- 200 g unt moale cu 82% grăsime
Umplutura
- 130 g branza proaspăta de vaci
- 150 g telemea de vaca
- 1 albus de ou
Instructiuni
Este pentru prima data, când fac merdenele, gândind, ca sunt prea sofisticate, dar când ți se spune “Buni! Îmi plac la nebunie”, am preferat, sa-i fac eu, decât sa-și mai cumpere de la patiserie!
Plus ca, nu sunt greu de făcut, doar timpul de pregătire, este mai lung!
Am verificat diferite retete si toate erau la fel, diferența fiind in cantitatea de făina si untul adăugat.
Chiar dacă am folosit 200 g unt, tot mi se pare mult, dar m-am conformat rețetei!
- Am scos de seara untul din frigider, l-am lăsat in bucatarie, iar dimineața când am făcut aluatul, a fost perfect, pentru a putea fi întins.
- Intr-un bol se pune făina, oțetul și sarea. Se adauga apa rece, întâi mai multă, apoi in timp ce se frământa aluatul, se adauga treptat, puțin cate puțin, pana obținem un aluat elastic și potrivit de tare. După ce s-a adăugat apa, se ia aluatul din vas, se pune pe blatul de lucru și se frământa, pana devine uniform. Cantitatea de apa diferă de la 250-300 ml, in funcție de puterea de hidratare a făinii.
- Aluatul obținut se cântărește și se împarte in 12 părți egale. Având 800 g, fiecare bucata a cantarit in jur de 65 g.
- Se lucrează individual cu fiecare bucata.
- Se unge blatul de lucru cu ulei.
- Se ia o bucata și se intinde un pătrat cu latura de 15 cm. Se lucrează ușor, nu am folosit sucitorul, ci am întins aluatul cu mâna.
- Untul moale se împarte și acesta in 12 părți, adică in jur de 16 g pentru fiecare bucata de aluat.
- Peste aluatul intins, se pune untul pe toată suprafața ei și incepem s-o pliem.
- Împărțim vizual pătratul de aluat in trei. Se aduce 1/3 din suprafața aluatului, pe mijloc, de la dreapta la stanga, apoi se aduce 1/3 din stanga, spre dreapta, iar in acest moment am obținut un dreptunghi. Acest dreptunghi îl împărțim vizual in trei și aducem 1/3 de sus in jos, la mijloc și 1/3 de jos in sus, la mijloc. Practic am obținut un pliculeț (vezi galeria foto cu etapele plierii aluatului). Așa procedam cu fiecare bucata de aluat.
- Când terminam de pliat fiecare bucata, eu am uns o farfurie plata cu ulei, am asezat bucatile pliate pe farfurie și le-am uns cu ulei (citisem intr-o alta reteta, ca se procedează așa).
- Le-am acoperit cu folie alimentara și le-am dat la frigider. In reteta scrie, ca se tine aluatul la frigider o ora, dar eu neavând timp, sa fac merdenelele după o ora, a stat la frigider 5 ore, când am făcut 6 merdenele, iar celelalte 6 le-am copt a doua zi, iar aluatul parca a fost mai elastic și mai ușor de lucrat.
- Pentru umplutura am folosit branza proaspăta și telemea de vaca, data pe răzătoarea mică, la care am adăugat un albus, le-am amestecat, fără sa adaug verdeata.
- Încălzim cuptorul la 220 grade și pregătim tava mare a aragazului, pe care așezăm hârtie de copt.
- Se ia o bucata de aluat, se întinde prin uleiul din farfurie și se pune pe blatul de lucru. Dacă nu folosim ulei, aluatul se va lipi de blat și se va rupe.
- Se întinde o foaie subțire, in forma pătrată, cu latura de 27-28 cm, ajutandu-ne de sucitor.
- Se pune o lingura de umplutura in mijloc și aducem întâi doua colturi opuse la mijloc, peste umplutura, apoi celelalte doua colturi, formând astfel un fel de plic (vezi galeria foto).
- Se asaza in tava, cu partea adunata in jos, partea neteda fiind deasupra.
- După ce terminam de format merdenelele, cate încap in tava, se dau la cuptor, care deja este înfierbântat la 220 grade si se coc in jur de 20 minute, pana se rumenesc deasupra. La copt cresc enorm, ca niște gogosi, iar după ce se răcesc, nu se lasă.
- Sunt delicioase calde, dar si reci, insa rămân la părerea ca, au prea multă grăsime, așa ca, mai rărut, ca-i mai bine!
Comentarii