Ingrediente

  • 2 vinete potrivite
  • 2 zucchini, sau doi dovlecei
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei iute
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • 2 fire apio
  • 3 roșii 
  • 350 g naut fiert
  • 1 legătura pătrunjel
  • 30-40 ml ulei
  • Sare după gust

Instructiuni

  • Vinetele se spala, se îndepărtează capetele si se curată o parte din coaja, formând dungi albe si vinete, sau se curată toată coaja, după care se taie rondele de 1 cm, iar dacă sunt prea mari, acestea se taie in doua, sau patru bucăți.
  • Intr-un vas încăpător se pun 2 litri de apa, o lingura sare si zeama unei lamai.
  • Bucatile de vinete se pun in aceasta apa, pentru a-i scoate gustul amar, iar zeama de lamaie ajuta, sa nu oxideze. Se acoperă vinetele cu o farfurie, asezata direct pe ele, in așa fel încât sa fie complet scufundate in apa. Se lasă in aceasta apa minim 30 minute.
  • Se scurg de apa maronie, se șterg cu hârtie absorbanta si se stropesc feliile de vinete cu 2-3 linguri ulei de masline.
  • Se asaza intr-o tava cu hârtie de copt si se da la cuptor, 200 grade, pana se rumenesc, iar la o verificare cu scobitoarea, vinetele sunt moi. După ce se rumenesc se scot pe o farfurie si se dau deoparte.
  • Între timp pregatim restul legumelor. Ceapa se taie julien, ardeiul fasii subtiri, zucchini curatati de coaja se taie rondele, usturoiul se toaca mărunt, la fel si firele de apio.
  • Roșiile se curată de coaja, crestându-le in vârf si apoi opărire in apa clocotită un minut, pana ce coaja se desprinde ușor. Roșiile se toaca mărunt.
  • Năutul poate fi din conseva, sau folosim naut fiert acasă, așa cum am făcut eu. In plus, am îndepărtat coaja de pe fiecare bob de naut fiert, ea fiind destul de tare.
  • Intr-o tigaie antiaderenta se pune uleiul, ceapa, usturoiul, apio si o lingura rasa de sare. Se calesc 2-3 minute, adăugând apoi ardeii, după 2-3 minute se pun rondelele de zucchini, se amesteca cu restul legumelor, se lasă focul mai mic si se acoperă tigaia.
  • Se gătesc, pana legumele sunt gătite cam 80%.
  • Se adauga roșiile cu tot cu sucul lăsat si năutul, lăsând tigaia pe foc, pana scade lichidul si se formează un sos gros.
  • La final se pun vinetele prăjite, se amesteca ușor, se lasa pe foc, doar cât trage un clocot, se pune pătrunjelul tocat, se adauga sare, dacă e cazul, se oprește focul si se pune capac pe tigaie. 
  • Se lasa măcar 10 minute acoperit, înainte de servire.
  • Se consuma cu pâine proaspăta, ca mâncare de post, dar este si o garnitura excelenta alături de o bucata de carne gatita pe grill.