Ingrediente

  • 2 vinete mari ( 350-375 g fiecare)
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei iute
  • 300 g roșii tocate din conserva
  • 2-3 căței de usturoi
  • 130 ml ulei de masline
  • 1 legătura pătrunjel 
  • Sare, piper
  • 50-60 ml apa fierbinte

Instructiuni

  • Vinetele se spală, se curată de coaja, doar pe jumătate, formând niște dungi vinete si albe, ca niște zebre și se taie in doua, pe lungime.
  • Intr-un vas mai mare se pun 3-4 litri apa rece, zeama de lamaie și o lingura de sare grunzoasa.
  • Se pun vinetele in apa, iar deasupra lor se asaza o farfurie, sa stea scufundate in apa. Rolul apei este de a extrage sucul amărui, iar zeama de lamaie va împiedica vinetele, sa oxideze. Le lasam 30-60 minute in apa.
  • Se scot vinetele din saramura, se sterg cu prosoape de hârtie și se taie felii de 2 cm, fiind deja tăiate in jumătate.
  • Folosim 100 ml ulei pentru a prăji vinetele. Se gătesc pe rând, iar de fiecare data se adauga ulei in tigaie. Fiind destul de multe vinete, le-am prajit in trei transe, folosind cam 30 ml ulei de fiecare data. Chiar dacă absorb imediat uleiul, le gătim, pana sunt rumenite si moi, dar sa rămână întregi.
  • Se pot gati si la cuptor, in tava, pe hârtie de copt, stropite cu ulei si putina sare.
  • Vinetele gătite se scot intr-un castron și se pun deoparte, pana in momentul când, le adăugăm in mâncare.
  • Intr-o tigaie antiaderenta se pune restul de ulei la încins și se calesc legumele curățate și tocate înainte, ceapa tocata mărunt, ardeiul gras tăiat cubulete, iar ardeiul iute curățat de seminte si nervuri si feliat mărunt.
  • Se adauga in tigaie pe rând, întâi ceapa și putina sare, apoi ardeiul gras si ardeiul iute. Se gătesc la foc mediu, pana se înmoaie bine, fără sa fie rumenite.
  • Peste legumele călite se toarnă roșiile tocate (eu am folosit conserva Mutti cu pulpa de roșii) si se da in câteva clocote, pana se formează sosul in tigaie.
  • Acum se pun in tigaie vinetele gătite si se amesteca ușor, sa nu se zdrobească, apoi adăugăm usturoiul trecut prin presa si 50-60 ml apa fierbinte.
  • Lasam totul sa clocotească 4-5 minute, apoi oprim focul si adăugăm sare, piper, după gust si pătrunjel proaspăt tocat.
  • Se servește simpla, sau pe post de garnitura, calda, sau rece.