Ingrediente

Pentru carne

  • 3 pulpe de pasare (800 g)
  • 500 ml apa rece
  • 2 lingurițe cu vârf de sare grunzoasa
  • 2 linguri de ulei
  • 1/2 lingurița piper

Pentru vinete

  • 1 kg vinete
  • 1 litru apa
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri de ulei

In plus

  • 2 cepe
  • 8 căței de usturoi
  • 2 ardei roșii grasi
  • 750 g roșii
  • 3-4 roșii conservate in ulei
  • 1 lingura pasta concentrata de roșii
  • 1 lingura paprika
  • 1 lingurița oregano
  • 600 g naut fiert, sau doua conserve de naut
  • 300 ml apa (dacă e nevoie)

Instructiuni

Este o mâncare delicioasa, destul de spornică, ca merge destul de bine și cu carne de vita, sau fără carne și atunci avem o mâncare de post foarte gustoasa.
Pregatim carnea.

  • Se pregătește carnea cu o seara înainte și anume: se dezoseaza pulpele, iar carnea se taie bucăți mai mici.
  • Se pregătește saramura (500 ml apa rece+ 2 lingurițe cu vârf de sare).
  • Carnea se pune intr-un vas cu capac, se toarnă saramura și se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi se scoate carnea din saramura, se tamponează cu hârtie absorbanta, se pun intr-un vas și se amesteca cu 2 linguri de ulei și piper. Se lasă la temperatura camerei, timp de 2-3 ore.

Pregătim vinetele.

  • Se spală vinetele, se indeparteaza capetele și se feliază in bucăți mai mari, cu tot cu coaja.
  • Intr-un vas încăpător se pun feliile de vinete, se toarnă un litru de apa rece și doua linguri de sare. Se amesteca, sa se dizolve sarea, iar vinetele se acoperă cu o farfurie, peste care am pus o greutate. Așa vor sta scufundate in apa si se va elimina din gustul amar. După 1/2 ora, vom observa, ca apa devine maronie.
  • Între timp pregatim celelalte ingrediente. Le curatam si le tocam mărunt.
  • Roșiile le-am spalat, am îndepărtat partea de la codița și le-am pasat, cu tot cu coaja.
  • Năutul l-am avut la congelator, gata fiert si nu a trebuit, decât sa-l dezgheț.
  • Pentru a gati mâncarea, am folosit o cratiță mare de tuci. 
  • Am pus in cratiță carnea la prajit. Nu am adăugat ulei, carnea fiind deja pusă cu ulei, după ce a fost scoasă din saramura. Se prăjește bine, nu doar sa fie albă. Nu suprapunem bucatile de carne, ci le punem intr-un strat. Daca e nevoie, prajim carnea in doua transe.
  • Se scot bucatile de carne prăjite pe o farfurie si o dam deoparte.
  • Se pun in cratiță doua linguri de ulei si prajim feliile de vinete, care au fost șterse înainte cu hârtie absorbanta. Nu îngrămădim vinetele in cratiță, ci le așezăm pe un rând. Le prajim in adevăratul sens al cuvântului, ele trebuind, sa fie rumene.
  • Se scot pe o farfurie și le dam deoparte.
  • Atât carnea, cât și vinetele, ambele prăjite, le vom adauga in mâncare la final, deci trebuie gătite aproape complet.
  • Nu se spală cratița, de arsura adunata pe fundul ei, ci punem ceapa tocata, 5 catei de usturoi curatati si feliați (3 catei pastram la final) si ardeii.Presaram sare și gătim legumele, pana încep, sa luceasca. Eu aici am adăugat puțin ulei.
  • Punem sosul de roșii, pasta concentrata, paprica, oregano și roșiile conservate in ulei.
  • Se acoperă cratiță și se gătește la foc potrivit, pana ce legumele sunt gătite pe jumătate.
  • Am adăugat năutul, care poate fi și din conserva (fără lichidul din cutie).
  • Dacă scade sosul și e nevoie, se mai adauga apa calda.
  • Când legumele sunt gătite, sosul este gros, se pun in cratiță carnea și vinetele. Se lasă încă 10 minute pe foc, amestecand ușor.
  • Se adauga la final cei trei căței de usturoi, trecuți prin presa. 
  • Se servește cu pătrunjel proaspăt tocat, presărat deasupra.
  • Cum am specificat la început, aceasta mâncare se poate face și de post, fiind la fel de gustoasa!