Ingrediente

  • 400 g praz (3 fire)
  • 250 g ardei copți
  • 100 g  morcovi
  • 100 g ulei
  • 150 g roșii pasate 
  • 100 g orez cu bob colosal
  • 200 ml apa
  • 1 lingurița sare
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Cantitățile de legume au fost cântărite, după ce au fost curățate și tocate.
  • Prazul se curată de stratul exterior și se taie rondele, atât partea albă, cât și cea verde, atât cât este frageda.
  • Morcovul curățat se feliază rondele, iar ardeii copți se toaca bucăți mai mari.
  • Roșiile folosite, sunt din comerț, rosii pasate la cutie.
  • Orezul se clateste in 3-4 rânduri de apa, apoi se lasă in apa rece timp de 10 minute, sa se umfle bobul de orez, iar in acest timp calim legumele.
  • Punem pe foc un vas antiaderent cu uleiul, prazul, morcovii și o lingurița de sare.
  • Călim legumele la foc potrivit timp de 5 minute, apoi adăugăm bucatile de ardei copți, iar după 2-3 minute, punem roșiile pasate. Se gătesc la foc iute, pana se evapora apa din roșii, maxim 5 minute.
  • Se adauga orezul umflat și scurs de apa, se pune și apa, iar vasul se acoperă. Cand începe sa fiarbă, se lasă focul mic și se gătește 10-12 minute maxim.
  • Se oprește focul, se adauga pătrunjel tocat și se pune capacul pe vas, eventual se adauga și un prosop deasupra și se lasă 15 minute, pentru a “înflori “ orezul.
  • Mâncarea de praz cu orez se consuma simpla, in zile de post, sau garnitura la diferite fripturi.