Ingrediente

  • 1 kg piept de curcan
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 2 tije de apio
  • 500 g naut fiert
  • 1 lingura pasta tomata concentrata
  • 75 ml ulei
  • 3 dovlecei
  • 2-3 căni supa de pasare, sau apa
  • Sare, piper, 1/2 lingurița zahăr, foi de dafin
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Pieptul de curcan se taie in bucăți potrivite. Se pun intr-un vas încăpător, se acoperă cu apa și se adauga o lingura de sare grunzoasa. Carnea se lasă in aceasta saramura, la temperatura camerei, timp de 3-4 ore.
  • După acest timp, carnea se scurge de apa și se tamponează cu prosoape de hârtie, de excesul de apa.
  • Intr-un vas încăpător, unde vom gati mâncarea, se pune uleiul la încins, se adauga bucatile de carne și se gătesc la foc iute, pana se albesc.
  • Se reduce focul, se acoperă vasul, iar carnea se gătește, pana este moale si prăjită pe ambele părți. A fost nevoie de doua ore, pana carnea a fost gatita complet. Daca scade lichidul din vas, iar carnea este inca tare, se adauga apa, sau supa de pasare.
  • Carnea prăjită se pune pe o farfurie, iar in uleiul rămas, adăugăm ceapa, morcovul si tijele de apio, curățate si tocate.
  • Se presara putina sare peste legume si se gătesc in ulei, la foc mic, pana se înmoaie, amestecand mereu, sa nu se ardă.
  • Se adauga pasta tomata si năutul fiert.
  • Acum punem o cana de supa, foi de dafin si gătim legumele împreuna cu năutul, timp de jumătate de ora.
  • Între timp, se curată dovleceii de coaja, se feliază, se presara putina sare, si se lasă 15 minute, pana iese apa din ei. Se șterge fiecare felie de dovlecel cu hârtie absorbanta si se prajesc separat in ulei, pana ce furculița intra ușor in ei.
  • Se scot pe o farfurie.
  • Ultima etapa, este sa adăugăm peste legume si naut, carnea gatita si dovleceii prăjiți.
  • Se condimentează cu sare si piper. Optional se adauga puțin zahăr, pentru un gust dulceag. Se amesteca ușor si dacă, mâncarea este prea uscata, se pune supa, sau apa, pana obținem consistenta dorita.
  • Se mai gătește 10 minute, amestecand ușor, sau doar scuturand ușor vasul, pentru a nu fărâma dovleceii.
  • Se presara deasupra pătrunjel verde tocat.
  • Renunțând la carne, avem un preparat de post, gustos si sățios.