Ingrediente

  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 200 g sos de roșii
  • 1 cana linte neagră  Beluga (250 g)
  • 2,5 căni apa
  • 4 căței usturoi
  • Pătrunjel verde 
  • 50 ml ulei de măsline
  • Sare și piper

Instructiuni

  • Pregătim toate ingredientele și anume: lintea se pune intr-o sita, se spală, îndepărtând eventualele corpuri străine, ceapa și ardeiul se toaca mărunt, iar morcovii curatati se taie rondele.
  • Intr-un vas antiaderent (eu am folosit un ceaun de tuci) se toarnă uleiul, se pun legumele tocate, se presara putina sare și se pune peste toate acestea, cam 150 ml apa.
  • Se gătesc la foc potrivit, cu capacul asezat pe vas, pana se înmoaie pe jumătate legumele și apa a scăzut din vas. Am avut grija, sa nu prăjesc legumele, ci sa devină translucide.
  • Între timp infierbantam apa.
  • Peste legume se adauga lintea spălata și scursa, amestecam puțin, apoi turnam apa fierbinte.
  • Am văzut diferite retete cu lintea fiarta separat, sau pusă la inmuiat in apa, ori retete unde, se pune lintea sa fiarbă in apa, cât sa tragă un clocot, apoi se varsa apa, pentru a îndepărta din culoarea neagră,însă eu am folosit lintea doar spălata.
  • Se fierbe la foc mic, cu vas acoperit, pana bobul de linte este moale, dar sa rămână intreg. A fost nevoie de 40 minute.
  • Înainte de a fi gata, cam cu 10 minute, se adauga sosul de roșii.
  • Când lintea este fiarta, se adauga usturoiul trecut prin presa, se potrivește gustul cu sare si piper, se adauga pătrunjel verde, se oprește focul si se lasă vasul acoperit, minim 15 minute.
  • Nu este cea mai apetisanta mâncare, din cauza culorii închise, însă este foarte gustoasa!

Alte informatii

Conform celor de pe https://www.paradisulverde.com/blog:

  • Dintre toate tipurile de linte, cea neagra sau Beluga, datorita faptului ca isi pastreaza cel mai bine forma, este cea mai potrivita pentru a fi gatita cat mai simplu sau ca baza pentru salate calde. Poate fi servita ca atare, sau ca si garnitura pentru peste, pui sau tofu. La fel ca si celelalte, este bogata in fibre, proteine, fitochimicale (polifenoli), vitamine din grupul B, fier, magneziu, potasiu si zinc.Culoarea profunda, intunecata a boabelor de linte Beluga se datoreaza continutului de antociani, aceiasi antioxidanti gasiti in fructele albastru-violet, cum ar fi afinele, prunele si ciresele. Antocianinele sunt compusi puternici care sunt in prezent investigati pentru proprietatile lor de crestere a memoriei si de combatere a cancerului.