Ingrediente

  • 1 cana linte (180 g)
  • 1 fir de praz
  • 1 morcov
  • 150 g sos de roșii
  • 50 g pasta ardei, sau 1 ardei gras roșu
  • 50 ml ulei
  • 3 căni apa
  • Sare, după gust

Instructiuni

  • Intr-un vas antiaderent (eu am folosit un ceaunel de tuci) se pun uleiul, prazul tocat și morcovul tăiat cubulete. Calim legumele, doar cât încep sa luceasca, se adauga sosul de roșii, dar sa fie mai gros și pasta de ardei, care a înlocuit cu succes ardeiul gras, care in acel moment îmi lipsea. Gătim 2-3 minute legumele împreuna, apoi adăugăm lintea spălata.
  • Se pune apa fierbinte (1 cana linte, 3 căni apa) si gătim mâncarea la foc mic, aproximativ 45-50 minute, pana bobul de linte este fiert, dar nu faramat, iar apa din vas a fost absorbită in totalitate.
  • Se adauga sare după gust si se presara pătrunjel verde.
  • Se știe ca, orice tip de linte, are beneficii asupra organismului și sunt o sursa excelenta de minerale, dintre care cele mai importante sunt: fosforul cu rol de mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, apoi fierul care este esential pentru transportul oxigenului in organism, zincul care accelereaza cicatrizarea ranilor, precum si magneziul, care intareste sistemul imunitar.
  • Lintea de munte este mai mică, de culoare deschisă rosu-maroniu, mai tari și mai fine la gust. Nu trebuie sa fie puse la inmuiat și sunt perfecte pentru supe, salate și mâncăruri cu legume.