Ingrediente

  • 1 kg fasole galbena păstăi 
    300 g boabe mazare
  • 1 fir mare praz
  • 2 morcovi
  • 200 g sos de roșii
  • 100 ml ulei
  • Sare, piper
  • 5-6 căței de usturoi

Instructiuni

  • Având mazare proaspăta, m-am ocupat întâi de ele.
  • Se scot boabele din teci, se pun intr-o sita, se spală sub jet de apa și se pun la fiert cu apa, pana se înmoaie bobul de mazare. Poate dura între 30-50 minute.
  • Prazul se curată de foile exterioare, se spală și se toaca partea albă, care e frageda.
  • Morcovii curatati se taie rondele.
  • Păstăile se curată, taindu-le vârfurile, îndepărtând pe cele care sunt ațoase, sau pătate. Se spală și se taie in 2, sau 3, depinde, cât de lungi sunt păstăile.
  • Intr-o tigaie încăpătoare, antiaderenta se pun: uleiul, prazul, morcovii, păstăile, o cana de apa și o lingurița de sare. Se gătesc împreuna, la foc potrivit, pana se înmoaie păstăile.
  • Se adauga mazărea fiarta și scursa de apa, gătindu-le împreuna, aproximativ 15 minute, timp in care se evapora lichidul din tigaie, iar legumele încep sa se caleasca.
  • Se pune sosul de roșii, lăsând vasul pe foc, pana uleiul incepe sa iasă la suprafața.
  • Se oprește focul, se potrivește gustul cu sare și piper, se adauga usturoiul trecut prin presa, amestecand ușor in vas. Se acoperă cu capac și se lasă mâncarea la odihnit, timp de 10-15 minute, sa pătrundă aroma de usturoi.
  • Este o mâncare delicioasa de post, dar poate fi o garnitura, lângă friptura de vita, miel, ied sau porc.