Ingrediente

Pentru 4 portii

  • 2 dovlecei potriviti ca mărime
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras roșu
  • 3 linguri ulei
  • 200 g roșii pasate
  • 3-4 căței usturoi
  • Sare

Instructiuni

  • Dovleceii se curată de coaja, se spală, se taie rondele de 4-5 mm grosime si se presara sare peste ele.
  • Se pun intr-o sita, care se asaza pe un vas, unde se va colecta sucul lăsat de dovlecei.
  • Se lasa in sita circa 10 minute, după care fiecare felie se șterge cu hârtie absorbanta.
  • Intr-o tigaie se pune uleiul, iar când este destul de fierbinte, se pun dovleceii la prajit pe ambele părți. Se verifica cu o scobitoare, sa fie gatiti complet, pentru ca vor fi adăugați la final, in mâncare. Rondelele se prajesc pe rand, nu se pun suprapuse in tigaie.
  • Când terminam de prajit dovleceii, in uleiul rămas se pune ceapa tocata mărunt și putina sare. Se calesc 2-3 minute, după care se adauga morcovul tăiat rondele și ardeiul tăiat in fasii subtiri. Se calesc legumele 3-4 minute, apoi se adauga o ceșcuța de apa, se acoperă tigaia si se gătesc, pana morcovul s-a inmuiat, iar apa s-a evaporat.
  • Peste legumele gătite se pun dovleceii prăjiți si roșiile pasate. Gătim totul la foc mic, pana obținem un sos gros, amestecand ușor, sa nu zdrobim dovleceii.
  • Se oprește focul, se adauga usturoiul trecut prin presa, se scutura tigaia, sa pătrundă usturoiul peste tot, se acoperă și se lasă 15 minute, înainte de a fi servit.
  • Se adauga sare, dacă e nevoie.
  • Se consuma ca atare, fiind un preparat de post, sau garnitura lângă friptura de porc, așa cum am avut noi.