Ingrediente

  • 180 g făina 000
  • 1 praf de sare
  • 4 oua
  • 120 g unt cu 82% grăsime
  • 120 g zahăr
  • 5 g praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon

Instructiuni

  • Pentru început, se pune untul la topit, sa devină lichid, dar sa nu fie fierbinte in momentul folosirii.
  • Ouăle se pun intr-un vas, se adauga sarea și se mixează, pana încep sa crească in volum.
  • Se adauga zaharul tos, un plic de zahăr vanilat Bourbon si se mixează, pana au devenit o spuma, ce au crescut dublu in volumul. Cu cat se mixeaza mai mult, cu atat vor fi madeleinele mai pufoase. De aceea este bine, sa folosim robotul de bucatarie, pentru a ne ușura munca. In lipsa lui, este bun și mixerul.
  • Se pune extractul vanilia, apoi făina cernută împreuna cu praful de copt și se incorporeaza in spuma de ou, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ușoare și largi, pentru a rămâne compozitia aerată.
  • Se adauga treptat untul topit și răcit, amestecand ușor cu spatula.
  • Compoziția se da la frigider pentru o ora.
  • Se porneste și se fixează cuptorul la 180 grade.
  • Cu puțin unt topit se ung cavitatile tavii speciale de madeleine. Chiar dacă am folosit tava de silicon, tot le-am uns, pentru ca untul le da o aroma deosebita. Pentru a unge forma, am folosit pensula de silicon.
  • Intr-un posh cu dui rotund de 1 cm, am pus compozitia de madeleine si am umplut formele doar 3/4 din volumul lor. In locul poshului, se poate folosi o punga mai groasa, căreia i se taie un colt, sau mai simplu, se umplu formele cu lingura.
  • Cat timp s-a copt prima tura, aluatul ramas se tine la frigider.
  • Se coc timp de 10-12 minute, in functie de puterea cuptorului.
  • Când sunt gata, madeleinele trebuie, sa fie ușor rumenite pe margini.
  • Se scot din forma și se lasă la răcit pe un grătar.
  • Cu aluatul rămas, continuam același procedeu, pana se termina toată compozitia, rezultând cam patru tavi. Dacă aveți doua forme, e mai bine, caci fiind înguste, încap ambele pe un grătar al cuptorului.
  • Madeleinele sunt foarte pufoase, gustoase, spornice și cel mai important, nu sunt innecacioase.

Alte informatii

  • Madeleine sau petite madeleine este o prăjitură tradițională mică din Commercy și Liverdun, două comune din regiunea Lorena din nord-estul Franței. Madeleinele sunt prăjituri cu pandișpan foarte mici, cu o formă distinctă asemănătoare cochiliei, obținută prin coacere în tigăi cu adâncituri în formă de coajă. Wikipedia