Se coc pe gratar( cine are posibilitate), sau pe tabla , la flacara aragazului, ardeii și roșiile.
După ce se răcesc ,se curată de pielița și se îndepărtează cotoarele.
Usturoiul se pisează.
In vasul blenderului se pun ardeii,roșiile și usturoiul.
Se mixează ,se pune uleiul de masline,continuind sa mixam câteva secunde,pana obținem un sos gros.
Sare se adauga după gust,la fel și usturoiul.
Dacă dorim un sos picant,adăugăm in vasul blenderului,ardei iute, iar pentru un sos dulce,zahar (toate după gust).
Este un sos foarte bun și aromat.
Dacă dorim sa păstram sosul pentru iarna,acesta se fiarbe intr-un vas,pana la 30 minute,după care se pun in borcane și se sterilizează.
Alte informatii
Lutenica ( ljutenica, lyutenitsa) este o mâncare de legume sau chutney (sos picant,dulce ,sau dulce picant) în bucătăria bulgară, macedoneană și sârbă. Ingredientele includ ardei, vinete, morcovi, usturoi, ulei vegetal,sau de masline,zahăr, sare și roșii.
De obicei se folosesc 65% ardei,25% roșii,restul de 10% reprezintă alte ingrediente, cum ar fi: ardei iute,sare,zahăr,pătrunjel,usturoi,ulei, otet.
Comentarii