Ingrediente

  • Pentru acest sos am folosit:
  • 7 ardei kapia 
  • 2 roșii
  • 6 căței de usturoi
  • 30 ml ulei de masline
  • Sare,după gust.

Instructiuni

  • Se coc pe gratar( cine are posibilitate), sau pe tabla , la flacara aragazului, ardeii și roșiile.
  • După ce se răcesc ,se curată de pielița și se îndepărtează cotoarele.
  • Usturoiul se pisează.
  • In vasul blenderului se pun  ardeii,roșiile și usturoiul.
  • Se mixează ,se pune uleiul de masline,continuind sa mixam câteva secunde,pana obținem un sos gros.
  • Sare se adauga după gust,la fel și usturoiul.
  • Dacă dorim un sos picant,adăugăm in vasul blenderului,ardei iute, iar pentru un sos dulce,zahar (toate după gust).
  • Este un sos foarte bun și aromat.
  • Dacă dorim sa păstram sosul pentru iarna,acesta se fiarbe intr-un vas,pana la 30 minute,după care se pun in borcane și se sterilizează.

Alte informatii

  • Lutenica ( ljutenica, lyutenitsa) este o mâncare de legume sau chutney (sos  picant,dulce ,sau dulce picant) în bucătăria bulgară, macedoneană și sârbă. Ingredientele includ ardei, vinete, morcovi, usturoi, ulei vegetal,sau de masline,zahăr, sare și roșii. 
  • De obicei se folosesc 65% ardei,25% roșii,restul de 10% reprezintă alte ingrediente, cum ar fi: ardei iute,sare,zahăr,pătrunjel,usturoi,ulei, otet.