Intr-un bol încăpător punem toate ingredientele, mai puțin apa și fulgii de drojdie.
Cu o lingura amestecam bine, iar la mijloc facem un crater, unde turnam 600 ml apa puțin calduta.
Folosind lingura, omogenizam bine toate ingredientele. Vom obtine o compoziție cu consistenta moale. Lasam deoparte 10 minute.
In acest timp, setam și fixam cuptorul la 170 grade, iar tava mare a aragazului (30/40 cm) o tapetam cu hârtie de copt.
După 10 minute aluatul se întărește, așa ca incorporam inca 100 ml apa.
Cu lingura împărțim aluatul in mici gramajoare, pe toată suprafața tavii (va fi mai ușor de întins aluatul), apoi cu mâna umezita mereu cu apa, vom intinde aluatul in strat uniform, iar la final îl vom netezi cu o racletă de patiserie. Dacă vedem, ca in unele locuri aluatul este mai gros, vom “ciupi” de acolo si vom “cârpi” in alte locuri, unde ni se pare, ca stratul de aluat este mai subțire.”
Deasupra se presara fulgi de drojdie inactiva, iar cu degetele apasam pe toată suprafața aluatului, pentru a forma mici denivelări.
Se da tava la cuptor, pentru o ora, la 170 grade, caldura sus-jos.
Când este rumenita deasupra, se scoate tava din cuptor, iar lipia se ridica cu tot cu hârtie.
Se apuca lipia de o margine, cu ambele mâini si se întoarce cu tot cu hârtie, care acum va fi deasupra. Se indeparteaza hârtia, se asaza un grătar deasupra si se întoarce iar.
Se lasă la răcit complet pe grătarul respectiv.
Când este rece se pune pe blat, se măsoară, iar cu cutitul zimțat de pâine, se feliază in 10 bucăți egale. La gramaj fiecare bucata, va cântări aproape la fel, dacă aluatul a fost întins uniform in tava.
Fiecare bucata conține 1 lingura tarate de ovaz, 1/2 lingura tarate pshillium si 1/2 lingura seminte chia.
In croaziera se pot consuma 2 felii, având cele 2 linguri tarate ovaz obligatorii, care trebuie consumate in aceasta etapa.
Celelalte ingrediente sunt permise, ele putând fi înlocuite, sau adăugate altele, cum ar fi: tarate de grâu, făina de bambus, făina fără carbohidrati, etc…
Se păstrează foarte bine la congelator, tăiată bucăți, iar pentru consum se dezgheata la microunde. Sunt excelente prăjite in prăjitorul de pâine.
Aluatul întins in tava, înainte de copt, se poate unge cu ulei de masline și adăugate condimente după gust.
Dacă aluatul este prea moale, lipia va fi umeda la mijloc, o spun din experiența, deoarece fac aceasta reteta de câteva luni.
Comentarii