Ingrediente

Pentru 5 portii

  • 2 cepe (roșie și galbena)
  • 2 ardei grasi (roșu și galben)
  • 2 dovlecei medii
  • 2 fire apio
  • 40 ml ulei de masline
  • 600 g roșii decojite și tocate
  • 2-3 căței usturoi
  • 1 lingurița fulgi de ardei iuți
  • 1 lingurița coriandru pudra
  • 1 lingurița boia dulce
  • Sare după gust
  • 5 oua
  • 1 legătura pătrunjel

Instructiuni

  • Pregătim 7-8 rosii bine coapte, care se cresteaza in vârf și se pun in apa clocotită, sa fiarbă câteva secunde, doar pana se desprinde pielița. Se scot din apa fierbinte, se lasă la răcit, apoi se decojesc și se taie cubulete.
  • Ceapa se taie julien, ardeii se curată de seminte și se feliază subtiri, firele de apio se toaca mărunt, iar dovleceii decojiți se taie in doua pe lung, apoi se feliază.
  • Intr-o tigaie antiaderenta și destul de larga, se pune uleiul, ceapa, apio si o lingurița sare. Se calesc, pana devin sticloase, amestecand mereu in vas.
  • Se adauga pe rând și se calesc 2-3 minute, ardeii, apoi dovleceii, fulgii de ardei, sau un ardei iute proaspăt, care va fi curățat de nervuri și seminte, apoi tocat mărunt.
  • Se adauga roșiile tocate cu tot cu sucul lor, se amesteca și se acoperă vasul, gatind totul, pana legumele se înmoaie, dar sa rămână totuși aldente, iar in tigaie se formează un sos gros.
  • Se da tigaia de pe foc, se adauga usturoiul trecut prin presa, coriandrul și se amesteca.
  • Cu o lingura se formează o adancitura in legume și se pune un ou, apoi se face a doua și la fel procedam, pana se fac cinci cratere, in care punem cate un ou. De aceea e bine, tigaia sa fie mai larga, pentru a nu îngrămădi ouale între ele.
  • Se acoperă tigaia cu capac, se pune iar la foc mic și se tine, pana albușurile se coagulează.
  • Se oprește focul, se presara din belsug pătrunjel proaspăt tocat, se pune capac și se lasă 5-6 minute la odihna, înainte de servire.
  • Un preparat delicios, care poate fi mâncat simplu, sau garnitura pentru friptura, așa cum am avut noi, alături de carne de porc gătita pe tigaia grill.